Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Vladan Vukosavljević kulturális miniszter Szabadkán

2017.03.23.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere munkatársaival ma a Városházán találkozott Vladan Vukosavljević a szerb Kormány kulturális és tájékoztatási miniszterével.  A megbeszélésen több, a városunk számára fontos kulturális kérdésről cseréltek véleményt, többek között a Népszínház épülete bővítési, felújítási és átalakítási munkálatainak a folytatásáról, a szabadkai önkormányzatnak a régóta megkezdett és sajnos még mindmáig befejezetlen beruházás iránti elkötelezettségéről, illetve a szerb Kormány és az illetékes minisztérium eltökéltségéről, hogy néhány éven belül befejezze ezt a projektet.

10926_1.jpg

Vukosavljević miniszter a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a szabadkai Népszínház több évtizede a szerb kultúra egyik legnagyobb beruházása, hogy 11 évvel ezelőtt egy ambiciózus projektet gondoltak ki, majd hozzátette, hogy reményei szerint az elkövetkező – négy évnél rövidebb –időszakban átadják rendeltetésének ezt a két színpaddal rendelkező gyönyörű épületet.

A művelődési minisztérium 2006 és 2012/2013 között mintegy 270 millió dinárt hagyott jóvá a Népszínház épületére, az elmúlt két évben pedig 35-35 milliót.

Vukosavljević nem kívánt a dátumokat illetően találgatásokba bocsátkozni, de megjegyezte, hogy a helyi önkormányzat, a tartományi Kormány és a Művelődési Minisztérium erőfeszítéseinek köszönhetően jó irányban haladnak a dolgok. Ez a projekt szerepelni fog a kultúra fejlesztési stratégiájában.

Laban polgármester elmondta, hogy reményei szerint 2020-ig elkészül a Népszínház, s hogy akkor a szabadkai színházban megtarthatják az első előadást is.

A munkálatok folyamatban levő hatodik üteme, amelyre a Művelődési Minisztérium és a Nagyberuházások Igazgatósága 62 millió dinárt biztosított, június elejére készül el, emelte ki Bogdan Laban polgármester, majd bejelentette, hogy utána megkezdődnek a hetedik ütem munkálatai, melyek becsült értéke 250 millió dinár.

- A 2018-as és 2019-es költségvetésről folynak a megbeszélések és erre a célra jelentős eszközöket különítenek el – mondta Laban polgármester.

A tartomány és a köztársaság támogatja a városunkban megrendezésre kerülő kulturális rendezvényeket, mindenekelőtt az Európai Filmek Palicsi Fesztiválját és a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivált.

A hatodik ütem keretében a Branislav Nušić utcai homlokzaton felhelyezik a hőszigetelést, a kőből készült homlokzati elemeket tartó alumínium-szerkezetet és a kőelemeket, a hetedik ütemben pedig befejeződnek a munkálatok az épület új részén és a régi épületrész belső munkálatai.

A szerb Kormány a 2017. évi költségvetésben 111 millió dinárt irányzott elő a szabadkai Népszínház épülete bővítési, felújítási és átépítési munkálataira.

A Bogdan Laban polgármesterrel folytatott megbeszélések után Vukosavljević miniszter ellátogatott a Községközi Műemlékvédelmi Intézetbe és a Városi Múzeumba, ahol tájékozódott ezeknek a művelődési intézményeknek a munkájáról, terveiről és gondjairól, majd pedig bejárta a Népszínház épületét is.

10926_2.jpg


RENDKÍVÜLI HÍREK
Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop