Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Szabadkán ellenőrzés alatt a migránsválság

2017.03.20.

A Városházán panelvitát rendeztek A migránsválság hatása a helyi biztonságra címmel, amelyet a közpolitikák belgrádi kutatóközpontja szervezett Szabadka Város Ifjúsági Irodájával együtt. A vitában részt vettek a városunkban élő népképviselők, a helyi önkormányzat, a rendőrség, a helyi biztonsággal foglalkozó bizottság, a Szociális Munkaközpont, valamint a migránsokkal foglalkozó szabadkai civil szervezetek és intézmények képviselői.

10917_1.jpg

Milimir Vujadinović, népképviselő, a migránsok mozgását figyelemmel kísérő és a migránskérdés okozta gondok megoldására irányuló tevékenységet koordináló szabadkai városi bizottság elnöke ebből az alkalomból elmondta, hogy a szabadkaiak a biztonságukat illetően teljes egészében nyugodtak lehetnek.

Az egyedi incidensek lehetségesek, jegyezte meg Vujadinović, és hozzátette, hogy azok, akik ezzel a kérdéssel foglalkoznak, mindent megtesznek az esetleges humanitárius katasztrófa megakadályozása érdekében, s hogy a biztonságot irigylésre méltó szinten őrizzék meg.

Az utóbbi hetekben, hónapokban mind kevesebb a migráns, ami szerinte a sikeresen felállított rendszer működésének köszönhető. Vujadinović kiemelte, hogy Szabadkán csökkent az incidensek száma is.

10917_2.jpg

Erre, mint mondta, kihatással volt az is, hogy az elmúlt időszakban minden incidens esetében eljárás indult a Belügyminisztérium és az igazságügyi szervek részéről.  

Filip Stojanović, a Közpolitikai Kutató Központ képviselője elmondta, hogy a helyi biztonság és a népképviselők szerepe elnevezésű projekt keretében végzett kutatások eredményei szerint a migránsok nem jelentenek fenyegetést a biztonságra, hanem biztonsági kockázatot jelentenek. Ezt a projektet a Központ az EBESZ szerbiai missziója demokratizálódási osztályának a támogatásával valósítja meg.

Ez, mint mondta, elsősorban azokra vonatkozik, akiket nem a tranzit és befogadó központokban helyeztek el, többnyire magányos férfiakról van szó, ezért a helyiek biztonsági kockázatként tekintenek rájuk.

10917_3.jpg

Tanja Jakobi, a Közpolitikák Kutató Központjának ügyvezető igazgatója elmondta, hogy ezt a projektet Szabadkán valósítják meg, ahol a migránsok nagy számával járó problémákkal foglalkozik, Novi Pazarban a fiatalok biztonsága áll a kutatások központjában, Kraljevóban pedig a téma a családon belüli erőszak.

A Szabadkán és a más városokban megrendezésre kerülő panelvitát követően záró konferenciát rendeznek Belgrádban, amelyen bemutatják a három város embereinek a biztonságával foglalkozó teljes tanulmányt.


Választások 2020
Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
RENDKÍVÜLI HÍREK
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop