Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Befejeződtek a Kumičić utcai 1. számú rendelő új szárnya építésének a munkálatai

2017.03.20.

Az Arbeiter Samariter Bund (ASB) szervezet küldöttsége ma városunkba látogatott. Bogdan Laban polgármesterrel, dr. Mila Dujmić Bogdanovićtyal, a Szabadkai Egészségház igazgatójával és Milimir Vujadinović köztársasági képviselővel ellátogatott a Kumičić utcai 1-es számú Egészségház újonnan felépített részlegébe, amely nem messze található a városi autóbusz-állomástól.

10916_1.jpg

Laban polgármester ebből az alkalomból kijelentette, hogy a német Kormány eszközeiből az ASB szervezet 55.000 euróval támogatta Szabadkán az Egészségházhoz tartozó 1. számú Rendelő kapacitásainak a bővítését. Az építkezés decemberben kezdődött. Az új rész építése és felszerelése rekordidő, kevesebb mint három hónap alatt készült el.

A projekt megvalósítása fontos Szabadka és az Egészségház számára, mivel városunkban hozzájárul a polgárok egészségvédelmének a javításához.

– Az 1. számú Rendelő kapacitásainak a növelésével – az ide gravitáló mintegy 10.000 polgár egészségügyi kartonja következtében – tehermentesül  a Gyermekorvosi rendelő, amelyet naponta nagyon sok kis beteg keres fel, s amelyben a Szerbián áthaladó migráns gyermekeket is megvizsgálták – mondta Laban polgármester.

 10916_2.jpg

Köszönetet mondott az ASB szervezetnek és a német kormánynak, amiért felfigyelve városunk szükségleteire különösen a migránsválság idején, 2015-től mintegy 500.000 eurót juttatott Szabadkának.

Gordan Velev, az ASB szerbiai szervezetének igazgatója elmondta, hogy örömére szolgál amiért a szabadkai gyermekek az 1. számú rendelő toldaléképületében sokkal jobb körülményekkel rendelkeznek. Az ASB szervezet álláspontja, hogy olyan közösségekben fektet be, amelyeket sújt a migránsválság, méghozzá nem csak azoknak a problémáknak a megoldásába, amelyeket a migránsválság idéz elő.

Szavai szerint rövidesen megkezdődik az 1. számú Rendelő felszerelése is, jelenleg pedig folynak a megbeszélések az adományozóval a szabadkai Balzac utca aszfaltozásáról. Ez egy 200.000 euró értékű projekt.

Mila Dujmić Bogdanović elmondta, hogy az orvosok és a rendelők túlterheltsége ellenére a migránsok megkaptak minden szükséges szolgáltatást.

– Ez a rendelő megkönnyíti a munkánkat. Kezdetben egy orvos dolgozik itt, a fiatalabb migránsokat vizsgálják meg 15 éves korig, illetve más migránsokat is, a szolgáltatásokat pedig a mi polgáraink is igénybe vehetik – mondta Mila Dujmić Bogdanović.

 10916_3.jpg

2016-ban a Mentőszolgálat 191 migránst vizsgált meg és 139 betegszállítást végzett. A védőnői szolgálat 2016-ban mindenekelőtt a kelebiai határátkelőnél levő tranzitzónában vett részt egészségügyi szolgáltatások és segítség nyújtásában a menekülteknek és a nemzetközi védelemre szorulók ellátásában, különösen pedig az újszülöttek és kisgyermekek táplálásában.  Mintegy 1000 gyermeket vizsgáltak meg. Tavaly a városban mintegy 400 migráns szorult orvosi ellátásra.

Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia