Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Felújították a Szociális Munkaközpontot

2017.03.08.

Március 8-a, a nemzetközi nőnap alkalmából ma átadták rendeltetésének a Szociális Munkaközpont felújított épületét. A felújítás felölelte az asztalos- és lakatosi munkálatokat, a Munkaközpont dolgozói irodáinak a felszerelését, valamint külön helyiségeket a családi erőszak áldozatául esett nőkkel való foglalkozáshoz. Az elvégzett munka értéke 70.000 dollár. A munkálatokat Az önkormányzatok kapacitásainak a növelése a migránsválságra való reagálásuk érdekében elnevezésű projekt részeként valósult meg, amelyet az Amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (USAID) finanszírozott, a beruházást pedig az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) valósította meg, együttműködve az Államigazgatási Minisztériummal és a Menekült- és Migrációügyi Biztossággal.

10896_1.jpg

Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális-védelemért és egészségügyért felelős tagja ebből az alkalomból kijelentette, hogy Szabadka Város, de mindenekelőtt a Szociális Munkaközpont számára is megteremtődnek a családi erőszak áldozatául esett nőkkel való foglalkozás jobb munkakörülményei és biztonságos tartózkodásukhoz a kellő terület.

A Szociális Munkaközpont igen jó szakkáderrel rendelkezik, emelte ki Đukanović, majd hozzátette, hogy a családon belüli erőszak visszaszorításához hozzájárul majd a családi erőszak megakadályozásáról szóló törvény, amelyet tavaly novemberben fogadtak el.  

Emlékeztetett rá, hogy a törvény alkalmazása 2017. június 1-vel kezdődik. A törvényben a Kormány által javasolt jelentős újdonság, hogy lehetővé válik az erőszakoskodó ideiglenes eltávolítása a házból, az áldozathoz való közeledés és a vele való kapcsolattartás tilalma, továbbá azoknak a tisztviselőknek a szakmai-fegyelmi felelőssége is, akik nem járnak el a törvénnyel összhangban.

Dr. Nenad Ivanišević, a Munka-, Foglalkoztatás-, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztérium államtitkára a Szociális Munkaközpontnak juttatott adomány jelentőségét méltatta, hiszen ezek az intézmények azok, amelyek detektálják a családi erőszakot.

Mint mondta, szeretnék felhívni a figyelmet a családon belüli erőszakra mint jelenségre, a Kormány pedig egy koordinációs testületet hozott létre, melynek élén Zorana Mihajlović miniszter áll.

Ivanišević kiemelte, hogy a családon belüli erőszak áldozatait először kezelik úgy, mint a nehezen foglalkoztatható, érzékeny csoportot, ezért támogatást irányoztak elő az őket foglalkoztató munkáltatók számára, de külön ösztönzést is vállalkozásuk beindításához, mert a gazdasági önállósodás az erőszak bűvös köréből való kilépés egyik módja.

10896_2.jpg

Jeffry Scarin, az USAID Demokratikus és Gazdasági Irodájának igazgatóhelyettese elmondta, hogy a Szociális Munkaközpont felújítását az USAID 1,3 millió dollár értékű, kétéves programja keretében valósították meg az ENSZ Fejlesztési Programjával (UNDP) való partnerségben, segítve azoknak a városoknak és községeknek, amelyeket a legjobban sújt a migránsválság. A cél a kapacitások növelése az ilyen és esetleges jövőbeni válságra való jobb felkészülés érdekében.

Miroslava Bagavac, a Szociális Munkaközpont igazgatója elmondta, hogy a felújított Központ – amely évente 12.000 embernek nyújt szolgáltatást – jobb munkakörülményeket biztosít a 60 munkatárs számára és jobb szolgáltatásokat a rászorulóknak, köztük a migránsoknak is.

Szabadka mellett ezt a projektet több más önkormányzatban is megvalósítják, Bosilegradban, Dimitrovgradban, Magyarkanizsán, Preševóban és Šiden is.

10896_3.jpg

Az USAID, az UNDP, a Munka-, Foglalkoztatás-, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztérium, a Közigazgatási és önkormányzati Minisztérium, a Menekült- és Migrációügyi Biztosság, valamint a Szociális Munkaközpont képviselőit a felújított Központ ünnepélyes átadása előtt a Városháza Zöld termében fogadta Bogdan Laban, Szabadka polgármestere.

Választások 2020
Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
RENDKÍVÜLI HÍREK
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop