Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Erősíteni az önkormányzatok kapacitásait a gazdasággal való együttműködésre

2017.03.07.

Az Önkormányzatok erősítése a mikro-, kis- és közepes vállalatok (MKKV) támogatása érdekében elnevezésű projekt keretében, amelyet együttesen valósítanak meg a Helyi Gazdaságfejlesztési Nemzeti Tömörülés (NALED) és a szerb Regionális Fejlesztési Ügynökség (RAS), Palicson március 9-ig három háromnapos műhelymunkát szerveznek, amelyen neves szerbiai és térségi előadók adják át tapasztalataikat a befektetések népszerűsítése, a befektetők bizalmának elnyerése, a magán- és a közszféra partnersége, a versenyképesség növelése terén. A projekt 20 szerbiai önkormányzatot ölel fel.

10892_1.jpg

Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere a műhelymunka résztvevőinek elmondta, hogy Szabadka 2010-ben kapta meg a kedvező gazdasági környezettel rendelkező község tanúsítványát, a statisztika pedig azt mutatja, hogy a NALED tanúsítvánnyal rendelkező községek eleget tettek a külföldi befektetők megnyerésére vonatkozó követelményeknek, s hogy évente átlagosan hét külföldi befektetésre kerül sor, míg a többi önkormányzatban ez az átlag mindössze 3,3 külföldi befektetés évente.  

A NALED és a tagság hatékony államot, fair versengést, a bürokrácia és az adó- és hasonló terhek csökkentését követel meg, emelte ki Horvát Tímea, majd hozzátette, hogy Szabadka a hatékony önkormányzati munkáért, a fair versengésért és a bürokrácia csökkentéséért száll síkra, amin komoly munkát végzett 2016-ban.

Mint hangsúlyozta, ezzel elnyerte az elektronikus engedélyek 2016. évi hatékony kibocsátásáért a NALED által a szerbiai városi közigazgatásoknak odaítélt különdíjat is.

10892_2.jpg

A most megvalósuló projekt célja, hogy a RAS és a Gazdasági Minisztérium támogatásával erősödjenek a kiválasztott önkormányzatok kapacitásai a gazdasággal való együttműködésre, s hogy helyi és nemzeti szinten támogatási intézkedéseket fogalmazzanak meg a helyi önkormányzatok és a gazdaság számára.

A projekttevékenységek elemei: a helyi gazdaságfejlesztési (LER) osztályok alkalmazottai számára összeállított képzési program, a helyi gazdaság véleménye és szükségletei, állandó párbeszéd a gazdasággal és intézményekkel, a LER alkalmazottak helyi hálózatának létrehozása, a MKKV támogatására szolgáló intézkedések körvonalazása.

A projekt három háromnapos műhelymunkát irányoz elő, amelyen a térségből, illetve Szerbiából érkezett neves előadók adják át a befektetések népszerűsítése, a befektetők bizalmának elnyerése, a magán- és a közszféra partnersége, a versenyképesség növelése terén szerzett tapasztalataikat. A projekt végén, 2017 áprilisában ünnepélyesen átadják a tanúsítványokat azoknak a résztvevőknek, akik sikeresen fejezték be a képzési programot.

Választások 2020
Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
RENDKÍVÜLI HÍREK
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop