Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A japán Kormány támogatja a szerbiai önkormányzatokat

2017.02.28.

Juichi Takahara, Japán belgrádi nagykövete és nyolc szerbiai önkormányzat képviselője ma a japán nagykövetségen szerződést írtak alá az alapvető lakossági igényeket kielégítő POPOS projektekről. Nyolc ilyen projekt megvalósítására a japán Kormány 435.433 eurót biztosít. Szabadka a japán Kormánytól 38.435 eurót kap az Egészségházhoz tartozó Nő- és Gyermekvédelmi Szolgálat két épülete tetőszerkezetének a cseréjére. Szabadka Város nevében a szerződést Bogdan Laban polgármester írta alá.

10872_1.jpg

Takahara nagykövet ebből az alkalomból kijelentette, hogy Japán nagykövetsége 1999-től közvetlenül támogatta az önkormányzatok, a civil szervezetek, az iskolák és egészségügyi intézmények által megvalósított projekteket.

Mint mondta, eddig 199 projektet valósítottak meg, elsősorban az oktatásban, az egészség- és a szociális védelemben, a környezetvédelem terén, ma pedig olyan nyolc projektről írtak alá szerződést, amelyek a városok, illetve községek számára előnyösek.

Juichi Takahara elmondta: Japán felismerte annak szükségességét, hogy jobban segítse a nagyvárosok és az ország más részei közötti különbségek csökkentésére irányuló projekteket, mivel ezzel lendületet adnak Szerbia további fejlődéséhez.     

Laban polgármester a szerződés aláírását követően köszönetet mondott Japán kormányának városunk támogatásáért, s hogy az Egészségház felújítására jelentős adományt hagyott jóvá. Ezt a szabadkai Egészségházhoz tartozó Nő- és Gyermekvédelmi Szolgálat két épülete elhasználódott tetőszerkezetének a felújítására fordítják.   

Mint az Laban polgármester kiemelte, ennek a Szabadka Város és az Egészségház számára nagyon jelentős projektnek a megvalósítása, a tetőszerkezet teljes felújítása révén az orvosok, az egészségügyi személyzet és a páciensek is – akik között vannak a Szerbián áthaladó migráns nők és gyermekek is nagyobb biztonságban érezhetik majd magukat.

10872_2.jpg

Ez – mint mondta – hozzájárul a szabadkai egészségvédelem minőségének a javításához, valamint az önkormányzat kapacitásainak az erősítéséhez. Ezt a közösséget még mindig sújtja a migránsválság, amellyel azonban mindeddig sikerrel megbirkóztunk az önkormányzat, a szerb kormány és az adományozók együttes erőfeszítéseinek köszönhetően.  

A szerződések ünnepélyes aláírásánál jelen volt dr. Nenad Ivanišević, a Munka-, Foglalkoztatás-, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztérium államtitkára, Vicsek Annamária, az Oktatási, Tudomány- és Technológiai Fejlesztés-ügyi Minisztérium államtitkára, dr. Zoran Mihailović, az egészségügyi miniszter helyettese, valamint Daria Janjić Nišavić, a mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter helyettese.

Dr. Ivanišević kiemelte, hogy az az öröm és megtiszteltetés érte, hogy az adomány átadásakor a japán nagykövettel együtt látogathatott Preševóba és Šidre, majd annak a reményének adott hangot, hogy Takahara nagykövettel ismét találkozik Szabadkán, amikor befejeződik az egészségházi tetőfelújítási projekt.

Megköszönte a japán Kormány adományát, hangsúlyozva, hogy minden, az önkormányzatnak nyújtott támogatás közvetlen segítséget jelent a Szerb Köztársaság költségvetése számára.

A japán Kormánytól segítséget kapott még a vlasotinci Komunalac KKV, a testi fogyatékkal élő felnőttek doljevaci otthona, a žagubicai Poletarac Iskoláskor Előtti Intézmény, a prokupljei Radoš Jovanović Mezőgazdasági Iskola, a čačaki Stepa Stepanović Általános Iskola, a Vladičin Han-i valamint a blacei Efészségház.

10872_3.jpg

A mai adományokat is beszámítva Szerbia Japántól 1999 óta a POPOS projekteken keresztül több mint 12,4 millió eurót kapott, a teljes japán segítség pedig ebben az időszakban meghaladta az 500 millió eurót.

A POPOS adományok célja segíteni a szociális fejlődést az alapvető lakossági szükségleteket kielégítő projektek révén.  A japán Kormány pénzügyi segítséget nyújt olyan projektek megvalósításához, amelyek hozzájárulnak az ország gazdasági és szociális fejlődéséhez. A környezetvédelem, az egészségvédelem, az oktatás és a szociális védelem áll a japán kormány érdeklődésének homlokterében.


Választások 2020
Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
RENDKÍVÜLI HÍREK
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop