Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Események

A bunyevácok megünnepelték az első nemzeti tanács megalapításának napját

2017.02.24.

A Városháza Kék termében megtartott díszüléssel megünnepelték a négy bunyevác nemzeti ünnep egyikét, az első nemzeti tanács megalapításának a napját. Ez egyúttal a tanács 17. (ünnepi jellegű) ülése is volt egyben, melynek napirendjén szerepeltek a vendégek üdvözlő beszédei, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnökasszonyának éves munkajelentése, valamint elismerések kiosztása a közösség kiemelkedő tagjainak és egyesületeinek.

10863_1.jpg

Szabadka Város nevében a megjelenteket Horvát Tímea alpolgármester köszöntötte, aki kiemelte a Tanács munkájának a jelentőségét, mivel az a bunyevác nemzeti kisebbség csúcsintézménye.

- Megtiszteltetés számomra és örömömre szolgál, hogy köszönthetem a Bunyevác Nemzeti Tanács tagjait azon a helyen, ahol 14 évvel ezelőtt megalakult a Tanács. 2003. február 23-a óta, amikor lehelyezték a bunyevác nemzeti közösség alapjait, megteremtődtek a jogok – mint a többi közösségnél is – a kulturális, oktatási, tájékoztatási  tevékenységre, a hivatalos nyelvhasználatra. Bizonyára nem volt könnyű és egyszerű, de 14 évi kitartó munka után megállapítható, hogy sok minden el lett végezve. Önök előtt áll a nyelv standardizálásáért folyó küzdelem, céljaik megvalósítása pedig csak akkor nem marad el, ha megőrzik a közösség erejét és egységét – hangsúlyozta Horvát Tímea.  

Az EBESZ szerbiai küldöttsége nevében Milica Rodić köszöntötte a jelenlevőket.

- A Nemzeti Tanács fontos szerveződési forma azon – a bunyevácokéhoz hasonló – kis lélekszámú közösségek számára, amelyek az identitáshoz való jogukért küzdenek.  Gratulálok eddigi eredményeikhez és vívmányaikhoz, a közösségért, de az önökéhez hasonló gondokkal küszködő közösségekért vívott oroszlánharcukhoz – mondta Milica Rodić.

Suzana Kujundžić Ostojić, a BNT elnökasszonya összegezte a Tanács tavalyi munkáját, különös tekintettel a bunyevác nyelv megőrzésére és az 1945-ös okirat semmissé tételére irányuló tevékenységre.

-A bunyevác beszédet 12 iskolában tanulják, 14 tanár és tanító adja elő összesen 456 gyermek számára. Sikerül diákcsoportokat alakítanunk már 15 tanulóval, hogy az előadókat az Oktatásügyi Minisztérium fizesse.  A többi nemzeti kisebbséghez képest Szerbiában a bunyevác beszéd a diákok tanulás iránti érdeklődésének a növekedését tekintve a maga 24 százalékával a második helyen áll.  Újból a Tartományi Képviselőhöz fordultunk, hogy szüntesse meg az 1945-ben hozott okiratot, mert megengedhetetlen, hogy a bunyevácoktól elvitassák a nemzeti identitáshoz való jogot. Igéret van rá, hogy ezt már a következő ülésen megvitatják – mondta Suzana Kujundžić Ostojić.

Az ünnepségen jutalmakat nyújtottak át a bunyevác kultúra és a nemzeti identitás megőrzéséhez nyújtott hozzájárulásért. A nemzeti identitás megőrzéséhez való évtizedes hozzájárulásért elismerést kapott a Sándori ME (negyvenéves fennállásáért), valamint a Bunjevka ME (20 éves fennállásáért). Az intézmények fejlesztéséért és a nemzeti identitás megőrzéséért Blaško Rajić-díjat kapott Andrija Peić Tukuljac és Đuro Bošnjak,  Suzana Kujundžić Ostojić pedig Ambrozije Šarčević-díjat kapott a tudományos és kutatómunka terén elért eredményeiért.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop