Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Közösen a fogyatékkal élők életminőségének a javításáért

2017.02.20.

Szabadkán ma megkezdte sorrendben 10., kétnapos ülését a szerb Népképviselőház Munka-, Szociális-ügyi, Társadalmi Felzárkóztatási és Szegénység-csökkentési Bizottsága. A bizottság tagjai megvitatták a fogyatékkal élők helyzetét, különös tekintettel a civil szervezetek tevékenységére és az általuk nyújtott szociális-védelmi szolgáltatásokra.

10847_1.jpg

A bizottság tagjait és a fogyatékkal élőket segítő egyesületek képviselőit a szabadkai Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja, Ilija Đukanović köszöntötte. Felszólalásában tájékoztatta a jelenlevőket az ágazat jelenlegi helyzetéről, majd tájékoztatta őket, hogy a városi költségvetésből jelentős eszközöket irányoztak elő a Szabadkán működő intézmények által nyújtott szolgáltatások pénzelésére a Szociális Munkaközpont, a Gerontológiai Központ, valamint a Kolevka Gyermekotthon számára.

A folytatásban elmondta, hogy a szabadkai önkormányzat minden évben pályázatot ír ki a társadalmi-humanitárius tevékenység finanszírozására, s hogy 2016-ban a pályázat során odaítélt eszközök egyharmadát a fogyatékkal élők egyesületeinek ítélték oda. Đukanović kiemelte, hogy Szabadka Város kész támogatni minden olyan projektet, amely a fogyatékkal élők életminőségének a javítására irányul, s hogy felhatalmazásai keretében maximális támogatásban részesíti őket.

Dr. Vesna Rakonjac, a bizottság elnöke tájékoztatta az egybegyűlteket a bizottság jogköréről, majd elmondta, hogy a bizottság munkacsoportot hozott létre a fogyatékkal élők helyzetének a javítására. A munkacsoportban 11 népképviselő kapott helyet a különböző képviselői csoportokból, feladata pedig  - többek között – az önkormányzatokban tett látogatások során felmérni a valós helyzetet, s feltérképezni azokat a gondokat, amelyekkel a fogyatékkal élők küszködnek.

Vladimir Pešić, a munka-, foglalkoztatás-, harcos- és szociális-ügyi miniszter helyettese kiemelte, hogy a minisztérium különösen tevékeny a fogyatékkal élők esetében, majd hozzátette, hogy a szerb Kormány szakmai és tanácsadó testületeként létrehozta a Fogyatékkal Élők Tanácsát, amelyet az illetékes állami szervek, a társadalmi és civil szervezetek képviselői alkotnak.     

Az ülés folytatásában a fogyatékkal élőket segítő egyesületek képviselői az időszerű gondokról számoltak be, köztük az ápolási segély felülvizsgálatával kapcsolatban, ugyanis amíg a felülvizsgálat tart, a szülők, illetve a gyermekek akár fél évig sem kapják a segélyt. Az egyesületek képviselői szerint az állandó diagnózissal rendelkező betegek esetében, mint amilyen az autizmus, a Down-szindróma, a cerebrális paralízis nincs szükség az ismételt felülvizsgálatra, illetve, hogy ezeket a tényeket újból és újból ne kelljen bizonyítani.

Ugyancsak rámutattak arra, hogy szükség lenne több személyi asszisztens alkalmazására, illetve olyanokra, akik házi segítséget nyújtanának, továbbá családi tanácsadókra a fogyatékkal élőknek való segítségnyújtás fokozása érdekében.  

Választások 2020
Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
RENDKÍVÜLI HÍREK
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop