Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megtartották a IV. likai prélót

2017.02.18.

A likaiak Lika nevű szabadkai egyesületének szervezésében a Spartak étteremben megtartották a hagyományos likai prélót, amelyen minden korosztályból több mint 300 vendég vett részt. A mai, sorrendben IV. prélót is a humanizmus jegyében tartották meg: a tombola bevételének egy részét az autistákat segítő szabadkai városi egyesületnek adományozzák.

10841_1.jpg

Bogdan Laban polgármester üdvözlő beszédében örömének adott hangot, amiért egy olyan szép rendezvényen vehet részt, amelyet a likaiak gazdag hagyományainak a megőrzése és a közös szülőföld emlékezete jegyében tartanak.

- A likaiak Lika nevű szabadkai egyesülete – a közös, likai gyökerekkel rendelkező emberek találkozóival, de egyéb módokon is, szakmai tanácskozásokkal, tanfolyamokkal, könyv- és egyéb publikációk kiadásával, művelődési, szórakoztató és sportrendezvények szervezésével szeretné megismertetni a szabadkaiakat és a fiatalokat szülőföldjük kulturális hagyatékával és népszokásaival - mondta Laban polgármester.

Az Egyesület más jellegű találkozókat is szervez, hogy minél jobb együttműködést építsen ki a barátság és a tolerancia jegyében a városunkban élő többi nemzeti kisebbséggel, tevékenységével pedig szerezné megmenteni a feledéstől – az etnikai hovatartozást jelképező - népviseletek készítésének régi módját, ami jelentős helyet foglal el a szerb nép, illetve a likaiak kultúrájában és hagyományaiban.

10841_2.jpg

Az Egyesület büszkén őrzi és ápolja a tudós Nikola Tesla emlékét, aki a legismertebb likai, és az egyik legismertebb szerb a világon,mivel július 10-e, Tesla születésnapja az egyesület napja is, amelyet a Nikola Tesla napja Szabadkán elnevezésű rendezvénnyel ünnepelnek. Örülök annak, hogy a prélón jelen van az ifjúság is. A fiataloknak tanulniuk kell az idősektől, meg kell őrizniük ezt a rendezvényt a jövő generáció számára – hangsúlyozta Laban polgármester, majd hozzátette: hiszi, hogy a likai préló a szabadkai önkormányzat támogatásával még sok-sok éven keresztül fennmarad.

A jelenlevőket köszöntötte Miloš Borjan, a likaiak egyesületének elnöke, Dragomir Lalić, a Zavet otadžbini újvidéki egyesület alelnöke, valamint Vlado Šabić, a postojnai (szlovéniai) Nikola Tesla Szerb Közművelődési Egyesület képviselője is.

A művelődési, szórakoztató műsorban fellépett a belgrádi Krajina ME és a zombori Boemi együttes.

10841_3.jpg


RENDKÍVÜLI HÍREK
Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop