Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Szabadka a legsikeresebb város az e-engedélyek kibocsátásában

2017.02.10.

Szabadka Város az elektronikus engedélyek kibocsátásában 2016-ban legsikeresebb városi közigazgatásként megkapta a helyi gazdaság fejlesztésével foglalkozó nemzeti tömörülés (NALED) által odaítélt különdíjat.  Az elismerést Bogdan Laban szabadkai polgármesternek nyújtották át a belgrádi Városi Képviselő-testületben A reformok eredményei és irányai 2016/2017-ben elnevezésű éves konferencián, amelyet tizedik alkalommal rendeztek meg.

10827_6.jpg

A befogadott kérelmek teljes számához viszonyított, feldolgozott és kedvezően megoldott kérelmek aránya alapján a NALED kidolgozott egy egységes mutatót, az eredményesség átlagát. Szabadka Városa egy évvel az egységesített elektronikus eljárás bevezetése után a beadott kérelmek 97 százalékát dolgozta fel (2016-ban 1.197 kérelmet nyújtottak be), amelyek 90 százalékát bírálták el kedvezően. Az eredményesség átlaga Szabadka esetében 93,6 százalékos.

Laban polgármester kiemelte, hogy Szabadka 2016-ban igen sikeres volt az elektronikus építési engedélyek kibocsátásában és a kedvező gazdasági környezet megteremtésében, majd az elismerésért köszönetet mondott a NALED-nek és a szabadkai Városi Közigazgatásban dolgozóknak.

– Köszönet a NALED-nek, hogy felismerte a szabadkai önkormányzat törekvéseit, hogy minél eredményesebb legyen az elektronikus építési engedélyek kibocsátásában. Köszönetet mondanék a Városi Közigazgatásunkban dolgozóknak is, akik egy egyesített elektronikus eljárás bevezetéséhez – egy újabb kihívásként – hivatástudattal és felelősségteljesen viszonyultak, s ezáltal hozzájárultak a polgároknak nyújtott szolgáltatások színvonalának a javításához – emelte ki Bogdan Laban.

Hangsúlyozta: nagy jelentőséggel bír, hogy országunk más önkormányzatai is, mint amilyen Kruševac, Zombor, Šabac és Nagybecskerek is – amelyek Szabadka mellett a NALED értékelése szerint a feldolgozott és kedvezően megoldott kérelmek aránya tekintetében az öt legsikeresebb városnak bizonyultak, és az egyesített elektronikus eljárás bevezetéséhez Szerb Köztársaságban folyó fontos gazdasági reformként, felelősségteljesen viszonyultak.  

A NALED Zorana Mihajlović kormányalelnököt, építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztert választotta meg az év reformistájává.  Az elismerést az elektronikus építési engedélyek kibocsátási rendszerének a 2016. évi bevezetéséért ítélték oda.

10827_8.jpg

Az alkalmazás első évében elektronikus úton több mint 53.000 építési engedély-kérelmet fogadtak be, amelyek 95 százalékát bírálták el, amiből kedvező kimenetellel 80 százalékos arányt értek el, míg a kibocsátott engedélyek száma a múlt év 11 hónapja alatt húsz százalékkal volt nagyobb az előző évinél. Ez a reform járult hozzá a leginkább ahhoz, hogy a Világbanknak a könnyű üzleti környezetről szóló Doing Business jelentésében Szerbia bekerült az 50 legsikeresebb ország közé.

Az üzleti környezet javításához és Szerbiának a Doing Business listánt történt előrelépéséhez való hozzájárulásáért Zvonko Obradović, a Gazdasági Cégnyilvántartási Ügynökség igazgatója részesült külön elismerésben.  Malo Crniće a legsikeresebb községként kapott elismerést, Brus község pedig a legnagyobb előrehaladást érte el az engedélykibocsátás hatékonysága terén. A gazdasági reformokról szóló színvonalasabb tájékoztatáshoz való hozzájárulásáért Tatjana Spalević, a Pink TV szerkesztője, Tamara Tankosić, a SZRT újságírója és Borislav Despotović, a VTV újságírója kapott elismerést.

Az összejövetelen bemutatták az előírások szürke könyvének kilencedik kiadását, amelyben a NALED 100 ajánlást és megoldást javasol az ügyvitelt akadályozó tényezők kiküszöböléséhez, amelyek között 22 új javaslat és 63 még megoldásra váró eljárás szerepel. A legtöbb ajánlás a Pénzügyminisztérium és az Egészségügyi Minisztérium hatáskörébe tartozik, míg a gazdaság mind gyakrabban mutat rá olyan eljárásokra, amelyek csak több minisztérium együttműködésével oldhatók meg.

10827_7.jpg

Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia