Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megtartották a 2017. évi nagy fonót

2017.02.04.

A Bunjevačko kolo Horvát Művelődési Központ szervezésében ma este az Ivan Sarić Műszaki Iskola tornatermében megtartották a 2017. évi nagy fonót, a fonók szokásából kialakult rendezvényt, amelyet annak idején, amikor nem volt nagy munka a földeken, családi házaknál, tanyákon tartottak. Az ünnepség keretében hagyományosan megválasztották a legszebb fonódalt, valamint a legszebb fonólányt. Az első nagy fonót a Polgári Kaszinó szervezésében 1879. február 2-án tartották meg.

10817_1.jpg

Denis Lipozenčić, a szervezőbizottság elnöke ebből az alkalomból kijelentette, hogy a nagy fonót a kezdetektől az együvé tartozás jellemezte.

– A barátkozás jelzés és üzenet is egyben: ha együtt ünnepelünk és örülünk, akkor együtt leszünk a bajban és a gondok idején is. Ez a ma esti összejövetel, legalább rövid időre, feledtesse velünk a mindennapi gondokat és adjon bátorságot. Hogy vagyunk, itt vagyunk és hogy egymásért vagyunk itt. Bennünket fiatalokat felbátorít az idősek támogatása, akik örökül hagyták ránk ennek a szokásnak az ápolását. Önöktől tanulunk és akarunk is. Értsenek meg bennünket és támogassanak bennünket – mondta Lipozenčić.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere a nagy fonó megnyitásakor azt mondta, hogy örül, amiért a horvátok szabadkai közösségével és minden kedves vendégükkel együtt ünnepelheti meg ezt a gyönyörű szokást. A nagy fonó ellenállt az idő vasfogának és mindenekelőtt lelkes és a lelkes egyének igyekezetének köszönhetően megmaradt mind a mai napig.

– A fiatalokra vár a feladat, hogy ezt a hagyományt, szokást megőrizzék a majdani generációk számára, mert a népszokások, a művelődési, vallási és társadalmi eseményekkel, rendezvényekkel együtt biztosítják a horvát közösség identitásának ápolását és megőrzését ezen a vidéken – hangsúlyozta Bogdan Laban.

 10817_2.jpg

A helyi önkormányzat – emelte ki – akárcsak eddig, a jövőben is támogatni fogja a horvát, de minden más, Szabadka területén élő nemzeti közösség identitásának megőrzését és ápolását.

Igyekezni fogunk, hogy mindegyik közösséget tiszteljünk, hogy fejlesszük az együttműködést a kultúra terén azoknak az intézményeknek a támogatásával, amelyek a művelődési politikával, a tájékoztatással, az oktatással, a nyelv- és íráshasználattal foglalkoznak.  Ez a fonó is járuljon hozzá az Önök és a többi, városunk területén élő nép együvé tartozásához – üzente Laban polgármester.

A háromtagú zsűri a legjobb fonódalnak Nikola Kujundžić Prošlost című dalát választotta. A második helyen Vera Dulić Pisma u boji című szerzeménye végzett, a harmadik pedig Marjan Kiš Sićanje című dala lett.

A legszebb fonólánnyá a szabadkai Ana Ivanković Radakot (20) választották, első udvarhölgye a györgyéni Marija Gabrić (17), második udvarhölgye pedig a szabadkai Martina Čeliković (17) lett.

10817_3.jpg

A nagy fonó műsorában fellépett a Bunjevačko kolo Horvát Művelődési Központ tamburazenekara, a szabadkai Biseri együttes, a zágrábi Kampanel kórus, valamint a Bunjevačko kolo HMK folklór-csoportja.

Választások 2020
Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
RENDKÍVÜLI HÍREK
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop