Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megünnepelték az emberi jogok nemzetközi napját

2016.12.09.

A szabadkai Polgári Jogvédő Iroda december 10-e, az emberi jogok nemzetközi napja alkalmából irodalmi pályázatot írt ki két témára, az egyik Azt álmodtam, hogy az életnek örömtelinek kellene lennie, a másik pedig A miért hallgatnak róla címet viselte. A legjobb pályamunkák szerzőinek ma az új Városháza nagy termében átadták az okleveleket és a jutalmakat.

10692_1.jpg

A 2016. október 25-e és november 25-e között lebonyolított pályázatra a szabadkai középiskolások a városban hivatalos használatban levő nyelveken, szerb, magyar és horvát nyelven fogalmazhatták meg legfeljebb 1.000 szavas irodalmi alkotásukat, esszéjüket, illetve költeményüket. Összesen 68 mű érkezett be, a szervezők pedig három-három díjat ítéltek oda szerb, magyar, illetve horvát nyelvű alkotásokért. A győztes pályamunkákat megjelenteti a város hivatalos honlapján, a www.subotica.rs honlapon, a Polgári jogvédő rovatban.

Zlatko Marosiuk, Szabadka Város polgári jogvédője elmondta, hogy a pályázat témái nagyon inspiratívak voltak városunk középiskolásai számára, sőt, még két prijepoljei, illetve leskováci tanuló számára is, a beérkezett pályamunkák pedig azt bizonyítják, hogy gyermekeink nagyon jól átérzik azt a közösséget, amelyben élnek.  

– A tanulók a két adott témába beépítették a diszkriminációt, a családon belüli erőszakot, az általuk nem világosnak tűnő jövőt, a szociális és gazdasági jogokat, a munkások kizsákmányolását, és ezért a pályázat igazi lehetőség arra, hogy a fiatalokat bekapcsoljuk az emberi jogok nemzetközi napjának a megünneplésébe. Szerintem a beérkezett munkák igazán tükrözik azt, hogy ők miként élik meg a világot, amelyben élnek – emelte ki Marosiuk.

Az emberi jogok nemzetközi napja alkalmából rendezett ünnepségen jelen volt Bunford Tivadar, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke és Etela Jerinkić, polgármesteri tanácsos.

Bunford Tivadar beszédében kiemelte, hogy társadalmunk az emberi jogok és szabadságjogok, köztük a kisebbségi jogok megvalósításának elvén nyugszik.

– Ezek az elvek kivételesen fontosak egy olyan közösség számára, mint a mienk, mert ezeknek köszönhetően élhetünk együtt egymás tiszteletével és megbecsülésével faji, nemzeti, vallási vagy egyéb sajátosságra való tekintet nélkül. E jogok tiszteletben tartása nélkül elképzelhetetlen lenne egy multietnikus, multikulturális és multikonfesszionális Szabadka létezése. Nem elég csak megismerni és megtanulni ezeket a jogokat, azokat meg is kell valósítani, a jó példákat pedig át kell adnunk gyermekeinknek, hogy életük részévé váljanak – mondta Bunford Tivadar.

Szabadka Város polgári jogvédője az irodalmi pályázat kiírásával arra kívánt emlékeztetni, hogy " Minden emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van”, illetve hogy a szabadkai középiskolásokat arra sarkallja, hogy gondolkodjanak és írjanak az emberi jogokról, az egyenlőségről, a hasonlóságokról és a különbözőségekről abban a társadalomban, amelyben élnek.

Média Központ és Protokoll
Nyilvános felhívás a 2021. évi költségvetésről tartandó közvitára
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
RENDKÍVÜLI HÍREK
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop