Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megnyílt Olaszország szabadkai tiszteletbeli alkonzulátusa

2016.12.08.

Giuseppe Manzo, Olaszország szerbiai nagykövete, Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke és Bogdan Laban, Szabadka polgármestere ma az újvidéki DDOR Đuro Đaković 2/III. alatti épületében ünnepélyesen megnyitották Olaszország tiszteletbeli alkonzulátusát, az ország első, Belgrádon kívüli konzuli irodáját. A tiszteletbeli alkonzul feladatát Carmine Tarallo látja el, aki hosszú ideig töltötte be a szabadkai Elektrotehna Rt. vezérigazgatói tisztjét.

10688_1.jpg

Az alkonzulátus hatásköre Vajdaságra terjed ki, amelyben Olaszország a legnagyobb külföldi befektető, mivel a térségben több mint 50 cég már évek óta sikeresen működik. Ezekben mintegy tíz ezren dolgoznak, a befektetett tőke pedig eléri a 800 millió eurót.

Giuseppe Manzo kijelentette, hogy az iroda megnyitásával Olaszország reagált az itt élő olasz közösség követelésére, amelyet az ebben a fontos szerb tartományban élő üzletemberek, tanárok, olasz nyelvi lektorok és más, nagyszámú olasz alkot.

- Szeretnénk, ha tovább fejlődne a két ország barátsága, az alkonzulátust pedig abban az időszakban nyitjuk meg, amikor Olaszország Brüsszelben igyekszik kihatni és támogatni a Szerbia és az Európai Unió közötti tárgyalások újabb fejezeteinek a megnyitását – mondta Manzo nagykövet.

Igor Mirović szerint az alkonzulátus megnyitása az Olaszország és Szerbia közötti együttműködés újabb együttműködési pontja lehet, mindenekelőtt a gazdaságban, s hogy az ilyen pillanatok alkalmasak a jövő tervezésére.

- Reméljük, hogy ez hozzájárul a gazdasági együttműködés erősítéséhez. Nagy közös ambíciónk, hogy új cégek települjenek meg az ipari övezetekben, hogy fokozzuk a Vajdaság és az olasz régiók együttműködését, valamint hogy fejlesszük az egyetemek és a tudományos-technológiai projektek tapasztalatcseréjét. Szabadkán nagyszámú olasz cég működik és sok olasz állampolgár él ebben a városban. Számukra és a mi polgáraink számára is az alkonzulátus találkozóhely, az információcsere és a segítségnyújtás helye lesz, amely összeköti mindazokat, akik közösen szeretnék előmozdítani az együttműködést az élet és a munka minden területén. Híd lesz ez az olasz és a szerb állampolgárok között – hangsúlyozta Mirović kormányelnök.   

Bogdan Laban emlékeztetett rá, hogy Szabadkán évek óta működnek olyan olasz cégek, mint a Gordon Calzedonia, az Elektroremont és a Leonardo, amelyekben több mint kétezren dolgoznak.

- Egy éve nyílt meg Szabadkán az Olasz Kulturális Központ, ma megnyílt az alkonzulátus, ami nagy jelentőségű városunk és az üzletemberek számára. Hisszük, hogy más potenciális befektetőket is nagyon gyorsan megnyerünk a kisbajmoki Ipari Övezetbe történő betelepüléshez. Még egy olasz céggel folytatunk tárgyalásokat, s remélem, hogy rövidesen, egy-két hónapon belül alá is írjuk velük a szerződést az Ipari Övezetbe való betelepülésükről, ahol még 150 embert állítanak munkába – emelte ki Laban polgármester.

Az alkonzulátuson a polgárok beszerezhetnek minden dokumentumot, születési, házasságkötési bizonylatot, jogi segítséget, elintézhetik az aláírás-hitelesítést, stb.

Carmine Tarallo tiszteletbeli alkonzul elmondta, hogy az alkonzulátuson segítséget kaphatnak az olasz cégek, de mindazok is, akik velük szeretnének együttműködni.

Az alkonzulátus megnyitásával egyidejűleg megnyílt a Mediterráni olasz mentőmissziókról szóló fényképkiállítás.

10688_2.jpg

Az olasz tiszteletbeli alkonzulátus megnyitása előtt, 10.30-kor a Városháza Kék termében Giuseppe Manzo, Igor Mirović, Bogdan Laban és Carmine Tarallo, valamint Ognjen Bjelić, tartományi regionális fejlesztési, régióközi együttműködési és önkormányzati titkár találkozott a Vajdaságban működő olasz üzletemberekkel.

A Városháza Zöld termében 10 órakor találkozott egymással Manzo nagykövet és Mirović kormányelnök. A megbeszélés apropóját a szabadkai olasz tiszteletbeli alkonzulátus megnyitása szolgáltatta, amit a tárgyaló felek előrehaladásként könyveltek el a gazdasági és a kereskedelmi kapcsolatok elmélyítésében.  A megbeszélésen jelen volt Ognjen Bjelić is.

Választások 2020
Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
RENDKÍVÜLI HÍREK
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop