Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Díszülés a Nagy Népgyűlés napja alkalmából

2016.11.26.

A Városháza Dísztermében a Bunyevác Nemzeti Tanács díszülést tartott a négy nemzetiségi ünnep egyike, a szerbek, bunyevácok és más szlávok Újvidéken 1918-ban megtartott Nagy Népgyűlésének napja, valamint a bunyevácoknak a bajai háromszögbe (Baja-Szabadka-Zombor) való bejövetelének 330 évfordulója alkalmából.

10656_1.jpg

Az ünnepség a Szerb Köztársaság Bože pravde himnuszával, valamint a bunyevácok ünnepi dalával, a Podvikuje bunjevačka vila című dallal vette kezdetét. A díszülésen jelen volt Igor Mirović, Vajdaság AT kormányának elnöke, Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Stanislava Pak Stanković, a Szerb Köztársaság kiküldöttje, Gojko Radić, a szerb kormányfő tanácsadója, Nyilas Mihály, tartományi oktatási, közigazgatási, jogalkotási, nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, Nebojša Kuzmanović és Đorđe Vukmirović, a tartományi művelődési titkár helyettesei, Zdravko Jelušić, Újvidék Város Képviselő-testületének az elnöke, az összes bunyevác intézmény képviselője és számos polgár.

Igor Mirović kormányelnök elmondta, hogy a szerbek és bunyevácok szabadságszeretete az I. világháború utolsó évének viharos novemberi napjaiban egybeolvadt, majd felsorolta, ahogy fogalmazott, a dicső elődöket, grandiózus személyiségeket, a szerbek és a bunyevácok népvezéreit, Jaša Tomićot és Blaško Rajićot.

Más neves történelmi személyiségek jelentőségéről szólva, akiket ritkán emlegetnek, vagy akikről keveset tudnak, emlékeztetett rá, hogy 1918. november 25-én azok között, akik közösen írták meg a szerbek és a bunyevácok közös történetének arany oldalait, hét nő is szerepelt: az újvidéki Milica Tomić, (Jašo Tomić felesége) és a pancsovai Marija Jovanović mellett a szabadkai Anastazija Manojlović, Mara Malagurski, Katica Rajčić, Olga Stanković és Manda Sudarević.

Aláhúzta, hogy a mai Vajdaságban senkinek az identitása, fennmaradása nincs és nem is lesz veszélyeztetve, különösen pedig azoké nem, akik a szerb néppel együtt írták meg a Vajdaság történetét.

10656_2.jpg

– Az, hogy a bunyevácok épp ma, november 25-én ünnepelik egyik nemzeti ünnepüket, Blaško Rajić látnoki képességeiről, az önök rendíthetetlen következetességéről és a nagy elődök fogadalmához való magasztos ragaszkodásukról tanúskodik – mondta Igor Mirović, majd azt kívánta a bunyevácoknak, hogy maradjanak is ilyenek, közösségük, Vajdaság és Szerbia büszkeségére.

Bogdan Laban polgármester 1918 viharos őszére és a Nagy Népgyűlést megelőző novemberi napokra emlékezett, amikor a délszláv népek hazaszerető törekvései kezdtek megvalósulni.

– A Szerb Királysághoz, az egységes államhoz való csatlakozásról szóló határozatot Jaša Tomić olvasta fel, ezen a történelmi jelentőségű nagygyűlésen pedig beszédet mondott Blaško Rajić szabadkai plébános, aki azt mondta: nem fog beszélni arról, mit tett Szerbia, mert arról beszél az egész világ, hanem az eddig leigázott, elnyomott és megsemmisítésre ítélt népe nevében, nyilvánosan, a nagygyűlés előtt mond köszönetet, amiért összehasonlíthatatlan katonaságával felszabadított bennünket a béklyóktól és a haláltól – mondta Laban polgármester.

10656_3.jpg

Hozzátette, hogy a bunyevácok a bajai háromszög (Baja-Szabadka-Zombor) területére 330 évvel ezelőtt érkeztek, akik azt példázzák, hogy egy nép – ha egységes és ápolja létezésének tudatát – akkor nemzeti azonosságtudatát és hagyományait meg tudja őrizni az egyszerűnek nem mondható történelmi és társadalmi körülmények közepette.

– Abban a meggyőződésben, hogy felgyorsul a bunyevác nyelv szabványosítására irányuló tevékenység, valamint annak az 1945-beli parancsnak a formális hatálytalanítása, amellyel a bunyevácoknak és a sokácoknak tilos volt szabadon nyilatkozniuk nemzeti hovatartozásukról, gratulálok a bunyevác nemzeti közösségnek nemzeti ünnepe, a Nagy Népgyűlés napja alkalmából, azzal a kívánsággal, hogy még nagyon sokáig dolgozzon és éljen ebben a térségben – mondta Laban polgármester.

Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöknője köszönetet mondott Mirovićnak, amiért 14 év után a tartományi kormány elnöke válaszolt a meghívásra, hogy vegyen részt a bunyevácok nemzeti ünnepének a megünneplésén, majd emlékeztetett rá, hogy a bunyevácoknak, más népektől eltérően nincs sem képük, sem terük, sem emlékművük, amely őket is, és másokat is azokra a nagy elődökre és a nagy történésekre emlékeztetnek, amelyekről beszélünk.

10656_4.jpg

– A mi emlékművünk a szívünkben van, minden bunyevácul tanuló gyermek ajkán, a Bunyevác Nemzeti Tanács tagjaiban, egyesületeinkben, embereinkben van...  Mindenkiben, akik ma büszkén mondják: „Mi bunyevácok vagyunk.”  – mondta Suzana Kujundžić Ostojić.

Zdravko Jelušić azt mondta, hogy a bunyevácok épp Újvidéken, a Nagy Népgyűlésen bizonyították identitásukat, és szereztek jogot arra, hogy Újvidéket saját városukként éljék meg. Stanislava Pak Stanković, a szerb köztársasági elnök kiküldöttje pedig azt mondta, hogy mindkét nép, a szerbek és a bunyevácok is büszkék elődeik örökségére.


Választások 2020
Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
RENDKÍVÜLI HÍREK
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop