Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Fedél 30 menekült család feje fölé

2016.11.17.

A Városházán szerződést írtak alá eszközök odaítéléséről falusi házak és a hozzá tartozó háztáji megvásárlására, illetve építőanyag vásárlására az adott falusi ház felújítására, illetve átépítésére. A szerződést a Szerb Köztársaság menekült- és migrációügyi biztossága és Szabadka Város írta alá. A köztársasági biztosság nevében a szerződést Vladimir Cucić kormánybiztos, Szabadka Város nevében pedig Bogdan Laban polgármester látta el kézjegyével.

10632_1.jpg

Bogdan Laban polgármester elégedettségének adott hangot, amiért a szabadkai önkormányzat nevében vendégül láthatta Vladimir Cucić kormánybiztost, majd elmondta, hogy ma egy jelentős szerződés aláírására került sor, amelynek értelmében Szabadka Városa 330.000 eurós térítésmentes támogatást kap falusi házak és a hozzájuk tartozó háztáji területek, valamint a javításhoz, illetve átépítésükhöz szükséges építőanyagok megvásárlására. Az eszközök kedvezményezettjei azok a menekültek, akik az 1991 és 1995 közötti háborús történések idején menekültstátust kaptak Szerbiában.

- A kapott eszközökből 30 menekült család lakásszükségleteit oldjuk meg, akiknek a tartózkodási illetve lakhelye Szabadka Város területén van. Úgy véljük, hogy gondot kellene viselni arról, hogy lakásproblémáikat, amelyekkel immár két évtizede küszködnek, a legjobban rászoruló családok oldják meg. A Város a Szerb Köztársaság és a köztársasági Menekült- és Migráció-ügyi Biztosság támogatásával folytatja ezt a tevékenységet – emelte ki Bogdan Laban.

Vladimir Cucić elmondta, hogy a Szabadka Város területén élő menekült családok lakáskérdésének a megoldása a Menekült- és Migráció-ügyi Biztosság által vezetett nagy regionális lakásprojekt része, amelynek keretében 84 millió euró térítésmentes támogatásból mintegy 11.000 menekült család jutna fedélhez, olyanok, akiknek Szerbiában van a lakhelyük.

– Egy olyan programról van szó, amely a szerb államnak egy dinárjába sem kerül, de amelynek megvalósításában az állam tevékenyen részt vesz. Egy Čačaknál is nagyobb méretű várost megoldani, otthonhoz juttatni az embereket 120 községben és városban nagy, felelősségteljes és kivételes elégedettségre okot adó feladat. Örülök, hogy Szabadka Városa, azután, hogy hosszú ideig kívülállóként szemlélte a dolgokat, elkezdett aktívan gondoskodni a rászorulókról, akik eddig egyedül nem tudták feltalálni magukat. Őszintén remélem, hogy folytatjuk tevékenységünket lakáskérdésük megoldása érdekében, annál is inkább, mivel Szabadka polgármestere kész támogatni ezt a tevékenységet – emelte ki Vladimir Cucić kormánybiztos.

Az ilyen tevékenység Szerbiában hozzájárul a menekültek helyi beilleszkedéséhez tartós és fenntartható lakhatási feltételek megteremtésével a menekültek jogainak maradéktalan tiszteletben tartásával és a regionális együttműködésből adódó kötelezettségek figyelembe vételével.  

Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia