Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Szálláshely Szabadkán a kiskorú migránsok számára

2016.11.16.

Dr. Nenad Ivanišević, a Munka-, Foglalkoztatás-, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztérium államtitkára, Ursula Laubli, a Szerbiában működő Svájci Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség igazgatója, Predrag Vuletić, tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi egyenjogúsági titkár, Bogdan Laban szabadkai polgármester, valamint a Mentsük meg a gyermekeket (Save the Children) elnevezésű humanitárius szervezet képviselői ma megtekintették azt a létesítményt, amely a szabadkai Kolevka Gyermekotthon keretében épült a szülői felügyelet nélküli kiskorú migránsok elhelyezésére. Az újonnan épült létesítmény része a Szerbiai kíséret nélküli kiskorú személyek támogatása elnevezésű projektnek, amelynek célja javítani a szülői felügyelet nélkül utazó kiskorú migránsok védelmét, illetve a szociális-védelmi intézményekben növelni az elszállásolási kapacitásokat.

10623_1.jpg

Nenad Ivanišević emlékeztetett rá, hogy az új létesítmény a Szerbiai kíséret nélküli kiskorú személyek támogatása elnevezésű projekt részeként épült meg a Kolevka Gyermekotthon keretében. A projekt keretében felújították a belgrádi Gyermek- és Ifjúságnevelési Központ, valamint a niši Ifjúságnevelési Központ befogadóállomásait, amire a Svájci Fejlesztési és Együttműködési Ügynökség 563.000 svájci frankot biztosított.

- Köszönöm a tartományi Kormánynak, hogy engedélyezte a létesítmény megépítését, valamint a Save the Children szervezetnek, amely segített az épület berendezésében, s amely támogatást nyújt majd meghatározott számú szakember munkába állását, akik támogatni kívánják a szociális védelem rendszerét a kíséret nélküli kiskorú migránsok védelmében teljes utazásuk alatt. A becslések szerint jelenleg Szerbiában a gyermekek a teljes migráns populáció 37 százalékát képezik, s ez az a népesség, amelynek egy része igénybe veszi a létesítményeket a menedékkérési eljárás kezdetéig, illetve miután számukra az illetékes szociális munkaközpontok kijelölik a gyámokat – mondta Ivanišević.

10623_2.jpg

Ursula Laubli hangsúlyozta, hogy az utóbbi négy évben Svájc 490 millió dinárt fordított a migránsokkal kapcsolatos szerbiai projektekre a két ország bilaterális megállapodásával összhangban.

- Azon dolgozunk, hogy országunkból visszajuttassuk az embereket az önök országába, illetve, hogy erősítsük a helyi kapacitásokat, amelyek az utóbbi időben megnövekedett migránsbeáramlással küszködnek – mondta Ursula Laubli.

Nenad Kozomora, a Kolevka igazgatója elmondta, hogy az elmúlt két és fél év alatt az otthonban 80 kiskorú migránst helyeztek el, akik többnyire szülői kísérettel érkeztek.

- Az új létesítményben 20 kiskorút tudunk elhelyezni. Hiszem, hogy rövidesen megoldódik majd azoknak az embereknek a pénzelése is, akik az intézményünkben dolgozóknak fognak segíteni a minél elfogadhatóbb elszállásolási feltételek megteremtésében.  Mindez addig lesz aktuális, amíg tart a migránsválság. Intézményünk számára fontos, hogy a migránsválság lezárultával a létesítmény teljes egészében beolvad a Kolevka Gyermekotthon mindennapi tevékenységébe – mondta Nenad Kozomora.

10623_3.jpg

Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia