Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Előmozdítani a szociális párbeszédet

2016.11.14.

A Munka-, Foglalkoztatás-, Szociális- és Harcosügyi Minisztérium a Szerb Gazdasági Kamarával és a szabadkai Körzeti Gazdasági Kamarával együttműködve ma a szabadkai KGK épületében kerekasztalt szervezett A szerbiai szakszervezetek és munkáltatók szociális párbeszédje és a munkaügyi viták békés rendezésével foglalkozó köztársasági ügynökség szerepe témájára. A kerekasztalt a szerbiai szociális párbeszéd előmozdítása céljából rendezték, amelyen külön foglalkoztak a gazdasági társaságokon belüli szociális párbeszéd kialakításával és fejlesztésével.

10614_1.jpg

Zoran Lazić, a munka-, foglalkoztatás-, szociális- és harcosügyi miniszter helyettese a sajtó képviselőinek a kerekasztal kezdete előtt elmondta, hogy államunk számára nagyon fontos a kétoldalú szociális párbeszéd, mert mint mondta, a 19. fejezetben nincs jelentősebb szerepünk a munkáltatók és a szakszervezetek közötti párbeszédben, viszont nagy a felelősségünk. Az államon áll. hogy fejlessze ezt a párbeszédet, s hogy megteremtse a kellő jogi és intézményi keretet, hogy támogassa a szociális párbeszéd fejlődését, továbbá, hogy mind a munkáltatók, mind pedig a szakszervezetek figyelmét felhívja vitáik békés rendezésére.

Dr. Nenad Ivanišević, munka-, foglalkoztatás-, szociális- és harcosügyi államtitkár elmondta, hogy az elképzelések szerint kerekasztalok sokaságával kívánják arra ösztönözni a munkáltatókat, a szakszervezeteket és a dolgozókat, hogy ne csak az állami vállalatokban hozzák létre a szakszervezeteket, hanem más vállalati formákban, különösen az egyre nagyobb számú magánvállalatokban.

– Tudjuk, hogy a kisbajmoki Ipari Övezetben nagy számú külföldi cég található, amelyek új munkahelyeket létesítenek, s a foglalkoztatottakat és a munkáltatókat is mindenképpen a szakszervezeti szerveződésre kellene ösztönözni.  A magunk részéről a munkáltatók és a dolgozók is teljes támogatásban részesülnek, s nem csak azért mert ez az Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalások 2. és 19. fejezetének a részét képezi, hanem azért is, mert minisztériumunk úgy véli: a munkáltatók és a dolgozók, valamint az állam, a munkáltatók és a dolgozók közötti párbeszéd a legjobb módja a problémák megoldásának – emelte ki Nenad Ivanišević.

Mile Radivojević, a munkaügyi viták békés rendezésével foglalkozó köztársasági ügynökség igazgatója szerint számos előnye van a munkaügyi viták békés rendezésének.

– Ebben a kollektív munkaügyi vitában minden megoldás, amelyhez az ügynökség előtt folyó eljárásban jutnak, úgynevezett Win-win megoldás. Ezt azt jelenti, hogy a szakszervezetek és a munkáltatók megtalálták a közös nyelvet, s hogy mindkét fél számára elfogadható megoldást találtak - mondta Radivojević.

Szabadka Város nevében a kerekasztal résztvevőit Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja köszöntötte.  Mint mondta, a szabadkai önkormányzat üdvözli a Munka-, Foglalkoztatás-, Szociális- és Harcosügyi Minisztériumnak a szociális párbeszéd előmozdítására, illetve az ilyen összejövetelek megszervezésére irányuló kezdeményezését, továbbá az államnak a szociális párbeszéd javítására irányuló törekvését, valamint azon eltökéltségét, hogy az önkormányzatokban megkezdjék működésüket a szociális-gazdasági tanácsok.  

– Szabadkán a közvállalatokban és kommunális közvállalatokban aláírt kollektív szerződésekhez háromoldalú szociális párbeszéd útján jutottunk el, amelyben a munkáltatók és a szakszervezetek mellett részt vettek az önkormányzatok illetékesei is. A szerződések 93., illetve 94. szakaszaiban az áll, hogy ha egyéni vagy kollektív munkaügyi vita alakul ki, abban az esetben a munkaügyi viták békés rendezéséről szóló törvény rendelkezéseit alkalmazzák. Hisszük, hogy csak az önkormányzatok, a munkáltatók és a szakszervezetek együttes munkájával érhetünk el fejlődést ezen a téren, illetve érhetünk el javulást szűkebb környezetünkben – hangsúlyozta Ilija Đukanović.

Választások 2020
Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
RENDKÍVÜLI HÍREK
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop