Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megemlékeztek Szabadka felszabadulásának 98-ik évfordulójáról a Nagy háborúban

2016.11.13.

1918. november 13-ra, Szabadka felszabadulásának napjára emlékezve az I. Világháború végén ma megkoszorúzták a vasútállomás peronján elhelyezett emléktáblát, majd pedig az egyházi szertartást követően virágokat és koszorúkat helyeztek el a Puskin téren is, az 1912 és 1918 közötti felszabadulási és országegyesítési harcokban elesett hősök emlékművén. Szabadka városa nevében az 1912 és 1918 közötti csatákban elesett hősök emlékművénél Miroslava Babić, a Városi Tanács művelődéssel megbízott tagja koszorúzott. Az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet koszorúját Dragi Vučković körzetvezető helyezte el az emlékművön.

10611_1.jpg

A tájainkon is élő délszláv népek hazafias törekvései 1918 őszén kezdtek valóra válni. Szabadkán 1918. november 5-én – a szerb csapatok végső győzelmébe és ezeknek a területeknek a Szerb Királysággal történő egyesítésébe vetett töretlen hittel – Vladislav Manojlović házában sorsdöntő tanácskozást tartottak a szerb és bunyevác vezetők.

Ezen a megbeszélésen határoztak arról, hogy minél előbb meg kell alakítani a Bunyevác-Szerb Népbizottságot, létre kell hozni a katonai-rendőri védelmi Népi Gárdát, a bizottság elnökévé Šime Milodanovićot választják, és hogy az alakuló összejövetelt 1918. november 10-én tartsák a mai Lifka, akkori Hungária Szálló üvegtermében – azzal az ürüggyel, hogy a hatóságok tudomására hozzák, miszerint valójában szeretnének megemlékezni a Népi Kaszinó (Pučka Kasina) megalakításának 40-ik évfordulójáról.

November 10-én, több ezer lelkes polgár jelenlétében alakult meg a Bunyevác-Szerb Népbizottság, és az összejövetelen külön határozatot is elfogadtak. Elnökké Šime Milodanović földbirtokost, a 6-ik honvédő ezred egykori ezredesét választották, alelnökökké pedig Blaško Rajić katolikus papot és dr. Jovan Manojlović ügyvédet, a Szerb Takarékpénztár igazgatóját.

Amikor 1918. november 13-án a felszabadító szerb hadsereg közeledésének híre eljutott Szabadkára, a néhány nappal korábban alakult Bunyevác-Szerb Népbizottság vezetőihez,  a vasútállomáson nagy tömeg gyűlt össze.

A Bunyevác-Szerb hazafias Népbizottság nevében a győzedelmes szerb katonaságot, amely Ante Živulović alezredes és Mihajlo Bodi őrnagy vezetésével érkezett a városba, dr. Jovan Manojlović, a testület alelnöke őszinte szavakkal üdvözölte:

„Kedves testvéreink!”… - mondta Manojlović: Váratlanul ért bennünket a hír érkezésetekről… Itt a fehér Szabadkán 70.000 bunyevác és szerb vár benneteket tárt karokkal, hogy meleg testvéri mellére öleljen titeket. Ha nem is lennétek a mi vérünk, a mi csontunk, akkor is büszkén fogadnánk titeket, a világ legdicsőbb hadseregét, hát még így, hogy született testvéreink vagytok!”

A felszabadító szerb katonaság a szabadkai pályaudvarra 1918. november 13-án (szerdai nap volt), 18.35 perckor érkezett meg. Ugyanezen az estén, 23.30 óra tájban Linder Béla tűzérezredes, magyar  hadügyminiszter aláírta a Belgrádi Békeszerződést.

Tegnap este a Jadran színpadán ünnepi akadémiát tartottak „A testvérek mindig, örökké együtt” címmel a Szent Száva Szerb Művelődési Központ és a Bunyevác Művelődési Központ szervezésében. Ezt a rendezvény 1991. óta hagyományosan megtartják, ekkor újították meg ugyanis a szerbek és bunyevácok testvériségéről szóló alapokmányt és beszélték meg a további együttműködést, illetve a fontos történelmi dátumokról való közös megemlékezést.

A Szabadka felszabadulása napjáról az Első Világháborúban (amelyet Nagy Háború néven is ismernek) való megemlékezés szervezői a Szent Száva Szerb Művelődési Központ, a Bunyevác Művelődési Központ, az 1912 és 1918 közötti háborúk önkéntesei  leszármazottainak, illetve tisztelőinek egyesülete, valamint Szabadka városa.

Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia