Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Emlékezés a dicső első világháborús elődökre

2016.11.10.

A Szent Száva Szerb Művelődési Központ helyiségeiben az este kiállítás nyílt Az első világháborús elődökre való emlékezés albuma, amely személyes visszaemlékezéseket és az első világháború résztvevői leszármazottainak gyűjteményében őrzött dokumentumokat tartalmaz. A niši Aleksandar Vasilić fotóiból összeállított tárlatot Miroslava Babić, Szabadka Városi Tanácsának művelődéssel megbízott tagja ünnepélyes keretek között nyitotta meg, és ebből az alkalomból hangsúlyozta: a történelem arra kötelez bennünket, hogy ne feledkezzünk meg őseinkről, arról, hogy ők miként hódították meg a szabadságot, és a fényképeken látható autentikus tanúságtétel segítségével visszatérjünk az igazi értékekhez, ezek pedig a becsület, a bátorság, a szeretet és az emberiesség.

10610_1.jpg

– Köszönöm a Szent Száva Szerb Művelődési Központnak, hogy lehetőségünk nyílt e fotókiállítás révén megismertetni az utódokat, az ifjabb nemzedékeket őseink hatalmas bátorságával és tetteik történelmi dimenzióival. A történelem arra kötelez bennünket, hogy ne feledkezzünk meg arról, elődeink miként hódították meg a szabadságot. A fényképek autentikus tanúsága segít bennünket visszajutni az igazi értékekig, a becsületig, a bátorságig, a szeretetig és az emberiességig. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy utódként, egy szaloniki önkéntes unokájaként megnyitottá nyilváníthatom ezt a kiállítást – mondta Miroslava Babić.

Milan Mitić, az 1912 és 1920 közötti háborúk harcosai leszármazottai szövetsége Tartományi Bizottságának elnöke elmondta, hogy a leszármazottak szövetsége 2014-ben kezdeményezte az első világháborúban részt vett ősökre való emlékezés albumának projektumát azzal a céllal, hogy az első világháború kitörése századik évfordulójára való emlékezés keretében összegyűjtsék és a tudósok, valamint a szélesebb nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tegyék azt a számos dokumentumot, fényképet, kitüntetést, naplót, levelet, levelezőlapot és más korabeli emléktárgyat, amelyeket az egykori katonák leszármazottai őriznek.

A visszaemlékezés albuma című kiállítás, amelynek szerzője és vezetője a niši Aleksandar Vasilić olyan harcos leszármazottja, aki túlélte a nagy háborút és győztesként tért vissza övéihez. A tárlat megrendezését és szervezését megáldotta Őszentsége Irinej, szerb pátriárka és Kiril őszentsége, Moszkva és minden oroszok pátriárkája, a szervezők pedig szorosan együttműködtek a diaszpórában és a régióban élő szerbséggel való együttműködéssel megbízott igazgatósággal, továbbá a Szerb Köztársaság Külügyminisztériumával.

10610_2.jpg

Ezzel a kiállítással a közvélemény betekintést nyerhet a múltunk dicső és emlékezésre méltó periódusával kapcsolatos autentikus tanúbizonyságokba. Ez a projektum éppen ezért rendkívüli jelentőségű a szerbség történelmi öntudata szempontjából, és olyan anyagot tartalmaz, amelynek segítségével az ifjú nemzedékek gyökereikről, elődeikről tanulnak. A 717.000 katonából, akiket Szerbia kiállított az első világháborús harctereken, a szabadság barikádjain 350.000 alussza örök álmát. Ez a lakosság legéletképesebb részének a fele, a legnagyobb veszteség a szövetséges erők soraiban, és a legnagyobb százalék, amelyet egy ország a XX. század háborúiban emberveszteségként jegyzett.

A szövegben, amelynek szerzője Vesna Bašić, a Vajdasági Levéltár fő levéltárosa, és amelyet a szerző akadályoztatása miatt a kiállítás megnyitóján Mile Tasić műkritikus olvasott fel, Vesna Bašić a következőket üzente: „A sír a legrégebbi és legkitartóbb hitünk. Még mindig a csontokra és a sírhelyekre esküszünk, még mindig nincs szilárdabb támaszunk, jobb gyógyírunk és szilárdabb meggyőződésünk. A sírok tanítottak és bátorítottak, ösztönöztek bennünket leginkább. A csontokon maradnak fenn az államok, amelyeket a csontok határolnak és határoznak meg”. Újítsuk meg az emlékeket, hogy tudni lehessen: voltunk, vagyunk és leszünk.

Választások 2020
Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
RENDKÍVÜLI HÍREK
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop