Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A tartományi kormány támogatja a szabadkai fejlesztési projekteket

2016.10.17.

Igor Mirović, a tartományi Kormány elnöke ma Szabadkára látogatott, ahol Bogdan Laban polgármesterrel és munkatársaival a közös projektek megvalósításáról tárgyalt, amelyek hozzájárulnak városunk és Vajdaság illetve Szerbia e részének lendületesebb gazdasági fejlődéséhez. A megbeszéléseket követően Igor Mirović kormányelnök a házigazdák és munkatársaik kíséretében megtekintették a szabadkai Népszínház építési munkálatait, majd a kisbajmoki Ipari Övezetben azt a korszerű, újonnan megépített gyár- és üzleti csarnokot, amelyet közösen finanszírozott a Tartomány és Szabadka Városa. A tartományi küldöttségben ott volt Miroslav Štakić, tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár, valamint Nedeljko Kovačević, Vajdaság AT Nagyberuházások Igazgatóságának az igazgatója is.

10575_1.jpg

A kisbajmoki Ipari Övezetben megépült új csarnok megtekintését követően Igor Mirović kormányelnök kijelentette, hogy Szabadka számíthat a tartományi Kormány támogatására a további befektetők megnyerésében, a Népszínház építésében, Palics rendezésében, a Közkórház egyes osztályainak a felújításában és az angio-terem felszerelésében.
 
Igor Mirović kiemelte, hogy Szabadkán a munkanélküliség aránya 10 százalék alatt van, majd hozzátette, ebben jut kifejezésre a szinergia, a köztársasági és a tartományi kormány valamint a helyi önkormányzat együttműködése és közös beruházása, s hogy mit jelent a befektetők szabadkai betelepülésében a befektetett energia és készség.

– Csak kevés városban van a munkanélküliség 10 százalék alatt, s ennek megtartásán fogunk fáradozni a jövőben is – mondta Mirović.

A tartományi kormány elnöke elmondta, hogy Szabadka kész projektekkel rendelkezik, amelyek megvalósításán a közös munka már a következő hetekben megkezdődik.

10575_2.jpg

– Az első eredmények már a következő évben láthatóak lesznek, amikor biztosítani fogjuk a szabadkai Közkórház angio-terméhez illetve a zombori és a nagybecskereki kórházak számára szükséges berendezéseket.  Folytatjuk a munkálatokat a kisbajmoki Ipari Övezetben, valamint a Népszínház felújításának következő ütemén is. A Népszínház teljes befejezéséhez jelentős eszközökre van szükség, Szabadka pedig feladatul kapta, hogy átfogóan vizsgálja felül a belső berendezés terveit, mivel a jelenlegi tervek értelmében hatalmas beruházásra lenne szükség. Remélem, hogy ezzel gyorsan elkészülnek, hogy a köztársasági és a tartományi költségvetésbe is bekerüljenek a tervezett összegek - mondta Igor Mirović.

Köszönetet mondott Szabadkának, amiért nyilvánvalóan jó projektekkel, jó szakemberekkel rendelkezik, s amiért a város minden rendelkező mechanizmust felhasznál, beleértve az új politikát is – a projektek körüli összefogás politikáját.

– Összetűzések, veszekedések, felesleges viták nélkül közösen sokkal többet érhetünk el, mint bármely más változatban – hangsúlyozta Igor Mirović, hozzátéve, hogy a mai megbeszélésen megállapodtak abban is, hogy a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság teljes összetételben Szabadkára látogat az elkövetkező hetekben és ismerteti az észak-bácskai földművesekkel az ösztönző intézkedéseket.

Bogdan Laban polgármester elégedettségének adott hangot, amiért még egy, a Vajdaság AT és Szabadka Város együttműködésében született sikeres projektet mutathattunk meg. A tartomány támogatja a városban a gazdasági, oktatási és művelődési létesítmények infrastrukturális fejlesztését.

10575_3.jpg

– Abban a helyzetben vagyunk, hogy az érdekelt üzletembereknek mindennel felszerelt csarnokot kínálhatunk fel, amely mindenben eleget tesz a korszerű technológia követelményeinek. A csarnok tervezésére és építésére Vajdaság AT Nagyberuházások Igazgatósága 110 millió dinárt folyósított, Szabadka pedig öt millióval támogatta a beruházást. A gyárcsarnok építésének a finanszírozása mellett a szabadkai önkormányzat további 5,7 millió dinárt fordított a transzformátorállomás kiépítésére, hogy biztosítsa a csarnok számára a szükséges elektromos energiát, ugyanakkor ez által az esetleges bővítéshez is megfelelő tartalékokat teremtett - hangsúlyozta Bogdan Laban polgármester.

Jelenleg három potenciális befektetővel tárgyalunk – mondta a polgármester, kiemelve, hogy az összesen 2.150 négyzetméter hasznos területű csarnok bérbeadásával mintegy 100 munkahely megnyitásához teremtődnek meg az előfeltételek, Szabadka Város költségvetésébe pedig évente mintegy 10 millió dinár folyik be.

Bogdan Laban elmondta még, hogy a mai megbeszéléseken szó volt Palics turisztikai fejlesztéséről, illetve két nagyon fontos projekt megvalósításáról. Az egyik a Nagypark rendezése és felszerelése, a másik pedig a Vigadó épületének restaurálása, felújítása és átalakítása.

10575_4.jpg

A kisbajmoki Ipari Övezetben felépített új csarnok a legkorszerűbb elektroenergetikai, távközlési, hőtechnikai és gázhálózattal illetve jelzőberendezésekkel van ellátva. A tűzvédelmet sprinkler (szórófejes) rendszer telepítésével oldották meg, amely automatikusan lép működésbe, illetve össze van kötve a jelző- és riasztó berendezésekkel.

A kivitelező az ajánlattevők csoportja volt, a munkálatok hordozója pedig a szabadkai Javornik.

10575_5.jpg


Választások 2020
Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
RENDKÍVÜLI HÍREK
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop