Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Tanácskozás a köz- és a magánszféra párbeszédjéről a jobb gazdasági környezetért

2016.09.13.

A Helyi Gazdaságfejlesztési Nemzeti Tömörülés (NALED) és Szabadka Városa szervezésében ma a Városháza Dísztermében regionális tanácskozást tartottak a köz- és a magánszféra párbeszédjéről a jobb gazdasági környezetért. A kerekasztal célja az volt, hogy a helyi önkormányzatok és a vállalatok közötti nyílt párbeszéd és vita útján keressék a közös megoldásokat és a konkrét javaslatokat, amelyek hozzájárulnának ahhoz, hogy javuljon a gazdasági környezet Szabadkán és az Észak-bácskai Közigazgatási Körzetben.

10499_1.jpg

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere elmondta, hogy a júniusban megalakult új városvezetés fokozni kívánja a köz- és a magánszféra közötti együttműködést, illetve javítani szándékozik a helyi gazdálkodási körülményeket.

Városunk már régóta tudja, mennyire jelentős az üzletemberekkel való kommunikáció és együttműködés - mondta Laban polgármester, majd kiemelte, hogy Szabadka a kedvező gazdálkodási környezetről szóló tanúsítványt 2010 júniusában kapta a NALED-től, majd kijelentette, hogy a város kedvező tapasztalatait kész megosztani hazánk más községeivel és városaival.

– A szabadkai önkormányzat az elkövetkező időszakban mindent megtesz, hogy minél több külföldi befektetőt vonzon ide, s hogy minél több munkahelyet létesítsen. A jelenleg munkanélküli fiatal, képzett szabadkaiaknak jók a kilátásaik arra, hogy a közeljövőben itt találjanak maguknak munkát, annál is inkább, mivel a külföldi és hazai befektetők számára Szabadka kedvező befektetési lehetőségeket ígér, s amely jelentős infrastrukturális potenciálokkal rendelkezik – hangsúlyozta Bogdan Laban.

Pásztor István, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke üdvözölte a Tartományi Kormány és a NALED közötti stratégiai megállapodás mai aláírását, majd kiemelte, hogy ez a tömörülés jelentős mértékben hozzájárult a vajdasági gazdaság és befektetési potenciálok fejlődéséhez.

– A statisztika azt mutatja, hogy a NALED tanúsítványával rendelkező helyi önkormányzatok eleget tettek a külföldi befektetésekhez szükséges szabványoknak, s ennek köszönhetően éves szinten átlagban hét külföldi befektetés történik, míg a tanúsítvánnyal nem rendelkező önkormányzatok esetében ez a szám 3,3, ami önmagáért beszél – mondta a többi között Pásztor István.

Ivan Đoković, a tartományi Kormány alelnöke, tartományi gazdasági és turisztikai titkár elmondta, hogy a titkárság egyik prioritása párbeszédet kialakítani a köz- és a magán-szféra között a jobb gazdasági és befektetői környezet kialakítása érdekében.

– A magán- és a közszféra közötti nyilvános párbeszéd a lehető legjobb módon járulhat hozzá a gazdaság és a gazdasági fejlődéshez szükséges jogi környezet megteremtéséhez. A szakmai és a civil szervezetek és más egyének útján a terepről érkező visszajelzések a segítségünkre lehetnek a gazdaságösztönző tevékenység kialakításában – emelte ki Ivan Đoković.

Ana Brnabić köztársasági államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter azt mondta, hogy a NALED ilyen téren nagy szerepet játszik, mivel ez az egyetlen olyan szervezet, amely kizárólag a helyi önkormányzatok gazdasági fejlődésével foglalkozik. Hangsúlyozta, hogy a Kormánynak könnyebb a szerepe ebben a folyamatban, ha konkrét javaslatok vannak, márpedig a NALED ezt a gyakorlatot képviseli.

A mai kerekasztalon a vitába bekapcsolódott Goran Kovačević, a NALED IB elnöke, Vojislav Genić, a NALED IB tagja, Fremond Árpád népképviselő, a Szerb Képviselőház Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány, illetve Slobodan Petrović az Európai Integrációs Iroda képviselője, valamint több vajdasági község képviselője illetve polgármestere.

10499_2.jpg

Média Központ és Protokoll
Nyilvános felhívás a 2021. évi költségvetésről tartandó közvitára
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
RENDKÍVÜLI HÍREK
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop