Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Mintegy 2000 fellépő a hagyományőrző napok gazdag programjában

2016.09.10.

Számos művelődési egyesület fellépésével és az OK band koncertjével ma este a város főterén véget ért a hagyományőrző napok 3. alkalommal megtartott rendezvénysorozata.  A rendezvényt, amelynek hétnapos gazdag fesztiváli programjában mintegy 2000-en léptek fel, Bunford Tivadar, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke nyilvánította befejezettnek.

10494_1.jpg

A Szabadság téren összegyűlt közönséghez szólva Saša Gravorac, a szervező Észak-bácskai Körzet Szerb Egyesületei Szövetségének elnöke köszönetet mondott a látogatóknak, akik – mint mondta – nagy számban kísérték figyelemmel a fesztiváli programokat, majd azt kívánta, hogy a hagyományőrző napok idei jelmondata, A másság közelebb hoz – legyen mindennapjaink szerves része.

– A hagyományőrző napok központjában a hagyományok, a kultúra, a népi kézművesség ápolása és mindazok az értékek álltak, amelyek egy népet jellemeznek, amelyről ismertek, és amelyek alapján különböznek más népektől. A szülőföld az, amely befolyásolja egész életünket, meghatározza identitásunkat és személyiségünk fő vonásait – emelte ki Saša Gravorac.

Bunford Tivadar a rendezvény bezárásakor azt mondta, hogy a népszokások egy nép kultúráját, gazdag hagyományait tükrözik, s mivel mindez hatással van a nemzeti identitás kialakulására és megőrzésére, azokat folyamatosan megismerni, őrizni és ápolni kell.

10494_2.jpg  Bunford Tivadar és  Saša Gravorac

Mivel felbecsülhetetlen értékűek, a hagyományokat és a szokásokat nem elfeledni kell, sem lemondani róluk, mert – mint mondta – ha lemondunk szokásainkról, az olyan, mintha megtagadnánk őseinket, hagyatékunkat és gyökereinket.

– A hagyományőrző napokat a népi alkotás legszebb értékei jellemzik, s ennek köszönhetően évről évre olyan fesztivállá növi ki magát, amelyre minden polgártársunknak büszkének kellene lennie. Szülőföldünket ápolva önmagunkat ápoljuk és építjük, tesszük jobb emberekké önmagunkat – hangsúlyozta Bunford Tivadar.

Elégedettségének adott hangot, amiért ezzel a rendezvénnyel – a térség, Európa és a világ kulturális térképén a kultúrájáról régóta jól ismert Szabadka fesztiváli kínálata még tartalmasabb, még gazdagabb, mert a fesztiválok és rendezvények közelebb hozzák egymáshoz, összekötik az embereket, s jelentős mértékben hozzájárulnak városunk és országunk népszerűsítéséhez.


10494_3.jpg 

A fesztiválzáró esten számos művelődési egyesület lépett fel, köztük a zombori Ravangrad, a trebinjei Jovan Dučić ME, a topolyai Vuk Stefanović Karadžić SZMK, a Sándor ME Szabadkáról, a busijai Ćirilo i Metodije ME, az inđijai Soko ME, a ruszinok szabadkai egyesületének kórusa, a szabadkai Talentum, az apatini Ognjište énekkar, valamint Dobrivoje Pavlica szólóénekes.

A fesztivál záróműsorát követően az OK adott éjszakába nyúló koncertet, jó szórakozást biztosítva a Szabadság téren összegyűlt szépszámú közönségnek.

Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia