Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megünnepelték a város napját

2016.09.01.

A város lobogójának ünnepélyes felvonásával és a Városi Képviselő-testület díszülésével, amelyen átnyújtották a Díszpolgári címmel és a Pro Urbe-díjjal járó oklevelet és plakettet, megünnepelték szeptember 1-jét, Szabadka Város napját. A Városháza Dísztermében megtartott ünnepségen jelen voltak a szabadkai főkonzulátusok képviselői, az állami és a tartományi szervek, a nemzeti tanácsok, a testvér- illetve partnervárosok, az egyházak és a művelődési intézmények képviselői, valamint a Városi Képviselő-testület tanácsnokai.

10476_1.jpg

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere beszédében a város napja alkalmából gratulált polgártársainak, a vendégeknek pedig kellemes itt-tartózkodást kívánt. Az új városi hatalom sikerességét azzal mérik, hogy milyen mértékben sikerül elnyernie a hazai és a külföldi befektetők bizalmát, hány új munkahely nyílik, de a városvezetés nem feledkezhet meg néhány régebbi, de sajnos még mindig befejezetlen projekt megvalósításáról sem.  

– Átgondoltan, világos célok mentén határoztuk meg az elkövetkező évek irányvonalát, azzal a szándékkal, hogy Szerbia – de szerénytelenség nélkül mondhatjuk, a tágabb régió – térképén Szabadkát a vonzó térségek közé sorolják. Minden fontosabb városi projekt megvalósításához stratégiai partnereket keresünk, amelyek számára a lehető legjobb üzleti környezetet igyekszünk kialakítani, s ilyen értelemben Palics idegenforgalmi célállomásként történő fejlesztése az egyik legfontosabb célunk – mondta Bogdan Laban.

Szabadka modern város, amely élen jár a beruházók betelepüléséhez és az új munkahelyek megnyitásához szükséges kedvező feltételek megteremtésében – mondta a polgármester, majd hozzátette: egy város fejlesztésével kapcsolatos tevékenység, legyen az bármennyire sikeres, sohasem tekinthető befejezettnek.

– Ez egy tartós folyamat, mi pedig nem fogjuk megengedni, hogy bármi, akármilyen válság vagy felgyülemlett gondok megállítsák fejlesztési terveink megvalósítását illetve a polgártársainkról való gondoskodásunkat. Szociálisan felelős politikát tűztünk ki célul, amely konkrét lépések sorát tartalmazza a lakosság szociálisan érzékeny rétegeinek a megsegítésére – mondta Bogdan Laban.

10476_2.jpg
Bogdan Laban

Hangsúlyozta, hogy az elkövetkező évek a fejlődés évei lesznek, hogy erőnk és jövőnk támaszai a fiatal generációk. Épp ezért a városnap megünneplésébe 800 gyermeket, szabadkai tanulót kapcsoltunk be, akik most először mutathatták meg, hogy a jövőben komolyan számíthatunk rájuk.

Mint mondta, ez a városvezetés mindent megtesz azért, hogy Szabadka továbbra is fejlessze azon sajátosságait, amelyekről jól ismerik, hogy a haladás, a szolidaritás és az együvé tartozás városa legyen, ahol találkoznak az emberek, a kultúra csúcseredményei és az ellenállhatatlan szépség.

– Büszkék vagyunk városunkra és meg vagyunk győződve róla, hogy képesek leszünk meglelni a válaszokat az előttünk álló kihívásokra – üzente Bogdan Laban polgármester.

Bunford Tivadar, a Városi Képviselő-testület elnöke ugyancsak köszöntötte polgártársait és a vendégeket a város napja alkalmából. Emlékeztetett rá, hogy Szabadka Város napján arra az eseményre emlékezünk, amikor 1779. szeptember 1-jén Szabadka szabad királyi városi rangot kapott. Hozzátette, hogy az új városvezetés konkrét, jól átgondolt tervek segítségével a szebb jövő felé vezeti a várost, s hogy Szabadka a kedvező gazdasági légkör erősödésével ismét a térség gazdasági központjává, gazdasági fejlődésének lendkerekévé válik.

10476_3.jpg
Bunford Tivadar

A gazdasági mutatók javulásával, új munkahelyek megnyitásával csökkenthetjük a jó szakemberek és a fiatalok elvándorlását a fejlettebb országokba.

– A biztos bérekkel és rendszeres kifizetésükkel visszatarthatjuk azokat, akik a munkanélküliség és a bizonytalanság miatt külföldön keresnek munkát. Új munkahelyek létrehozásával megakadályozhatjuk a fiatalok, vagy akár egész családok elvándorlását. Ez elsődleges feladat a város számára, mert egy idősödő, mind kisebb lélekszámú társadalomra nem alapozhatjuk fejlődésünket, szilárd, kedvező kilátásokkal teli jövőnket – mondta Bunford Tivadar.

Szerinte a szabadkai önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a városvezetés által kitűzött célok meg is valósuljanak: hogy új munkahelyeket nyissanak Szabadka polgárai számára, hogy a várost tehermentesítsék az átmenő forgalomtól, azaz megépüljön az Y-elágazás, hogy befejeződjön a Népszínház építése, s hogy Palics olyan új tartalmakat kapjon, amelyekkel ide vonzhatja és meg is tarthatja a turistákat.

A Városi Képviselő-testület díszülésén átnyújtották a Díszpolgári címmel és a Pro Urbe-díjjal járó okleveleket és plaketteket.

A Városi Képviselő-testület rendelete értelmében Matija Bećkovićnak adományozták a Díszpolgári címet kiemelkedő és időtálló életművéért, amellyel hozzájárult Szabadka Város tekintélyének a növeléséhez hazánkban és külföldön egyaránt. Bećković akadémikusnak a díjat Živorad Đurić, a város Pro Urbe díjasa nyújtotta át, aki idén februárban Belgrád Város Képviselő-testületének épületében az Év legnemesebb cselekedete plakettek átadásakor épp Matija Bećkovićtól vette át az önzetlen munkáért odaítélt külön elismerést.

10476_5.jpg
A díjazottak: Bíró L., K. Dulić, Ž. Đurić és M. Bećković

Živorad Đurić, a belügyek jogásza mellett a kiemelkedő alkotásokért és tevékenységért, melyek jelentősen hozzájárulnak Szabadka tekintélyének, anyagi és szellemi értékeinek a növeléséhez, Pro Urbe-díjat kapott dr. Kata Dulić növényvédelmi szakember, fitofarmakológus, valamint Bíró Lívia okleveles közgazdász. A Pro Urbe díjak odaítéléséről szóló oklevelet és a plakettet Bogdan Laban polgármester és Bunford Tivadar, a Városi Képviselő-testület elnöke nyújtotta át.

A díszülés a Bože pravde himnusszal kezdődött, amelyet Violeta Radić, a szabadkai Zeneiskola tanulója adott elő. A gazdag művelődési műsorban fellépett Oliver Njego belgrádi operaénekes és Baracskai Judit szegedi operaénekesnő, valamint Predrag Miletić színész.

Választások 2020
Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
RENDKÍVÜLI HÍREK
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop