Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megkezdődött a 15. Interetno Fesztivál

2016.08.23.

Ma este a Köztársaság téren ünnepélyesen megnyílt a 15. Interetno Fesztivál. A folklór hagyományos nemzetközi rendezvényének, az Interetno Fesztiválnak a megnyitását a résztvevők díszfelvonulása előzte meg. A Köztársaság téren felállított Etnopolis fesztiválvárosban bemutatták a résztvevőket, zenekarokat, néptánc- és népi együtteseket Argentínából, Costa Ricából,  Észak Ciprusról, Magyarországról, Oroszországból, Uruguayból valamint Szerbiából.

10453_1.jpg

A résztvevőket, a szervezőket és a városból illetve a vidékről érkezett nagyszámú közönséget Miroslava Babić, Szabadka Városi Tanácsának kultúráért felelős tagja köszöntötte, kiemelve, hogy Etnopolis város a városban, amelyben összefonódik a modern és a hagyományos, s amelyben idén is bemutatkoznak a régi szakmák kimagasló mesterei, láthatóak lesznek a lassan feledésbe merülő tárgyak, amelyek a vidék népeinek történetét tükrözik.

Hiszem, hogy az Interetno Fesztivál résztvevői a fesztivál napjai alatt megismerkednek egymással, tapasztalatokat cserélnek, új barátságokat kötnek, alkalmuk lesz megismerkedni a soknemzetiségű Szabadka sajátosságaival, azzal a várossal, amelynek vendégszeretete, a közösség, a tolerancia és a másság gazdagságának az ápolása iránti elkötelezettsége jól ismert nem csak ebben a térségben, hanem egész Európában is - mondta.

– Remélem, hogy jól érzik majd magukat körünkben, hogy az Interetno Fesztivál befejezte után városunkból pozitív üzenetekkel utaznak haza azokba az országokba, ahonnan érkeztek, s hogy újra találkozunk a következő, a világ tizenhatodik kulturális szemléjén. Az önkormányzat, Szabadka minden polgára nevében üdvözlöm mélyen tisztelt vendégeinket s kívánom, hogy kellemesen érezzék magukat városunkban – mondta Miroslava Babić.

10453_2.jpg
Miroslava Babić

Ugyanakkor elégedettségének adott hangot, amiért a Népkör Magyar Művelődési Központ idén is mindent megtett azért, hogy minél színvonalasabb és tartalmasabb Interetno Fesztivált szervezzen, majd emlékeztetett rá, hogy a népszokások nemzeti tudatunk külső megnyilatkozásai, amely alapján megismernek bennünket más népek, s ami miatt ezeket nemzeti sajátosságunkét meg kell őriznünk, és ápolnunk kell őket.

– A folklór nemzeti önazonosságunk fontos eleme, s ezért hiszem, hogy már a következő Interetno Fesztiválon a szabadkaiaknak bemutatkozik hazánk legreprezentatívabb folklórcsoportjainak egyike-másika - hangsúlyozta Miroslava Babić.

Takács Márta, a Népkör Magyar Művelődési Központ elnöke kívánt kellemes itt-tartózkodást mindenkinek az idei, 15. Interetno Fesztiválon, hogy minden látogató és résztvevő számára legyen ez egy különleges és feledhetetlen Fesztivál.

10453_3.jpg
Dragan Đorđević

Dragan Đorđević, a Folklórfesztiválok Nemzetközi Szervezete (CIOFF) szerbiai nemzeti szekciójának az elnöke a Fesztivál megnyitásakor kiemelte, hogy a szervező, a Népkör MMK mindent megtesz azért, hogy az Interetno Fesztiválra ne csak Szabadka, hanem a Folklórefesztiválok Nemzetközi Szervezete egyaránt büszke legyen.

A gazdag kulturális program, a népi kézművesség bemutatkozása és a kirakodóvásár mellett az Interetno Fesztivál látogatóit egyéb rendezvényekre is várják: a Gasztro-faluban, a Borok utcájában, a Fesztiválklubban, az Aranykapu Játszóházban, amelyben a legkisebbek megismerkedhetnek a régi mesterségekkel is.

Az Interetno Fesztivál szervezői a Népkör MMK és Szabadka Városa.
 

Választások 2020
Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
RENDKÍVÜLI HÍREK
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop