Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megemlékezés a szabadkai partizánosztag megalakulásának 72. évfordulójáról

2016.08.23.

A szabadkai partizánosztag 1944. augusztus 23-án alakult meg, s ebből az alkalomból Skenderevón megkoszorúzták az Alkazar nevű egykori partizánbázison elhelyezett emléktáblát.  Szabadka polgárai, a helyi önkormányzat és a Harcos Szövetség városi bizottsága nevében Ilija Đukanović, a Városi Tanács tagja és Vojislav Raičević, a szabadkai Harcos Szövetség Városi Bizottságának elnökhelyettese tanácsos koszorúzott.

10452_1.jpg

A Bácskai-baranyai Operatív Zóna törzskarának parancsára 1944. augusztus 23-án alakult meg a szabadkai partizánosztag, azzal a feladattal, hogy  harci cselekményeket hajtson végre Szabadkán és környékén. A szerémi illetve a bácskai-baranyai osztagból 11 tapasztalt – bácskai származású – harcost emeltek ki, parancsnokká pedig Jovan Mikićet nevezték ki, aki a Spartak partizán nevet kapta.

A szabadkai partizánosztag a palánkai határban levő bázisról indultak Szabadkára. A Moszkva nevű bázistól Szabadkáig mintegy 120 kilométert tettek meg, öt éjszaka alatt, augusztus 31-től szeptember 5-ig.

A szabadkai partizánosztag, amelynek törzskara Lajčo Jaramazović skenderevói tanyáján, az Alkazar bázison működött, valamivel több, mint egy hónap alatt mintegy 20 fegyveres akciót hajtott végre.

10452_2.jpg

Az első szabotázs-akciót 1944. szeptember 10-én hajtották végre, amikor aláaknázták a villanytelep berendezéseit. A városban 12 napig nem volt közvilágítás és a gyárak többsége sem dolgozott.

Pero Šegina, a Harcos Szövetség tavankúti helyi egyesületének az elnöke a megemlékezésen elmondta, hogy Tavankút 1944. október 9-én, Szabadka pedig egy nappal később szabadult fel. Szabadka felszabadításával a partizánosztag becsülettel és teljes egészében eleget tett feladatának, s hogy a VIII. Vajdasági Rohambrigád megérkezését követően az osztag több száz önkéntessel felszaporodva csatlakozott a rohambrigádhoz.

– Szabadka felszabadulását követően érkezett meg a VIII. Vajdasági Rohambrigád, amelyben az ország felszabadításáig 300 tavankúti fiatal harcolt. A legsúlyosabb ütközetet Batinánál vívták, amikor 76 tavankúti esett el, akiket tisztelet és hála illet. Életükkel fizettek Szabadka soknemzetiségű gazdagságáért, a béke, az egyetértés, a tolerancia és a megértés városáért – hangsúlyozta Pero Šegina.

10452_3.jpg

Az Alkazar bázisnál elhelyezett emléktáblát megkoszorúzta a Harcos Szövetség tavankúti helyi egyesülete valamint a tavankúti Helyi Közösség küldöttsége is.

Választások 2020
Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
RENDKÍVÜLI HÍREK
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop