Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Gazdag városnapi program

2016.08.22.

– Szabadka Város idei városnapi programja gazdag és változatos lesz. Csütörtökön, szeptember 1-jén a városközponti téren a Budapesti Operettszínház művészei lépnek fel, valamint Pély Barna budapesti rockénekes és dalszerző, aki akusztikus gitár-koncertet tart.  A komolyzene-kedvelők számára aznap este – elsősorban a szabadkai Miloš Nikolić hegedűtanárnak köszönhetően vendégszerepel a Vajdasági Kamarazenekar. Pénteken, szeptember 2-án a szabadkai közönségnek bemutatkozik a Perpetuum mobile és a Lexington band – jelentette be Bogdan Laban, Szabadka polgármestere a Városháza Média Központjában megtartott sajtótájékoztatón.

10451_1.jpg

A programokat augusztus 26-a és szeptember 4-e között rendezik meg, s ingyenesek lesznek minden látogató számára – mondta a polgármester, majd hozzátette, hogy a városnapi programokra idén a költségvetésben 2,4 millió dinárt irányoztak elő. Mint mondta, ez elegendőnek bizonyult, mivel ahol csak lehetett, igyekeztek bizonyos megtakarításokat elérni, amellett pedig a program egyes résztvevői, mint például a Vajdasági Kamarazenekar Szabadka Városának ajándékozzák fellépésüket.

– Az volt a szándékunk, hogy a programban fellépők kiválasztásával eleget tegyünk minden szabadkai ízlésének. A városnapi programokat úgy szervezzük, hogy minden szabadkai számára lehetővé tegyük a koncerteken való részvételt, ezért – az előző évekhez hasonlóan – a peremvárosi településen élők számára szeptember 1-jén és 2-án ingyenes buszjáratokat indítunk a városba és vissza – emelte ki Bogdan Laban.

A városközpontban felállítandó kisszínpadon szeptember 1-jén 12-től 13 óráig a gračanicai Művelődési Otthon tagjai előadják a Školsko zvonce /Iskolacsengő/ című színdarabot – mondta a polgármester, egyúttal pedig azt is bejelentette, hogy szeptember 2-án 11 órakor a szabadkai Közkórházban meglátogatja a városnapon született csecsemőket, a kismamáknak pedig alkalmi ajándékokat nyújt át.

Szombaton, szeptember 3-án a Raichle Ferenc parkban 21-től 23 óráig fiatal szabadkai együttesek lépnek fel, 23 órától pedig a Corvin Mátyás utcában Orange Partyt rendeznek.

Bunford Tivadar, a Városi Képviselő-testület elnöke emlékeztetett rá, hogy Szabadka Város napját minden év szeptemberének első napján ünnepeljük, annak emlékére, hogy 1779-ben Mária Terézia császárnő Szabad királyi város címet adományozott Szabadkának.

– A város napján, a 237 évvel ezelőtti ünnepi esemény alkalmából tisztelettel várjuk a hazai és a külföldi vendégeket, valamint kedves polgártársainkat is. A központi városnapi ünnepség szeptember elsején 9:30-kor kezdődik a Városháza díszbejárata előtt. A város zászlajának felvonását követően 10 órakor a Városháza Dísztermében díszülést tart Szabadka Város Képviselő-testülete, amelyre többek között meghívták a tartományi kormány és a tartományi Képviselőház elnökét, Igor Mirovićot és Pásztor Istvánt, a helyi politikusokat, a Városi Képviselő-testület tanácsnokait, a köztársasági és a tartományi képviselőket, a partnervárosok küldöttségeit, Magyarország és a Horvát Köztársaság főkonzulátusainak, valamint a nemzeti tanácsoknak a képviselőit – mondta Bunford Tivadar.

A Városi Képviselő-testület díszülésén, amelyen átnyújtják a Díszpolgári címmel és a Pro Urbe-díjjal járó oklevelet és plakettet, fellép Oliver Njego belgrádi operaénekes és Baracskai Judit magyarországi operaénekesnő, akinek a fellépését Szeged testvérvárosként adományozza Szabadkának.

A Vajdasági Kamarazenekar nevében Miloš Nikolić elmondta, hogy Szabadka Város napján a Vajdasági Kamarazenekar bővebb felállásban lép fel, vagyis, a megszokott 25 helyett a szabadkai Szabadság téren 40 kiváló zenész fog muzsikálni.

– Műsorunkat is ennek megfelelően módosítottuk, hogy széles közönséghez szóljon, mivel most nem teremben lépünk fel. A műsorban hagyományos komolyzenei számok hangzanak el, illetve különleges hangszerelésű filmzenék, amelyeket Szabadkán még sosem adtak elő. Ezt a hangversenyt, amelynek a költségei elérik a másfél millió dinárt, Szabadka Városának és a szabadkaiaknak ajándékozzuk – mondta Miloš Nikolić.

A városnapi programot előkészítő munkacsoport tagja, Branislav Joka elmondta, a városnapi ünnepségek keretében immár hetedik alkalommal rendezik meg a Hagyomány ízei elnevezésű vásárt, amelyen több mint 40 termelő mutatkozik be házias ételekkel, borokkal és gyümölcspárlatokkal, kézműves termékekkel és emléktárgyakkal.

Nemanja Simović, a Városi Tanács sportért és ifjúságért felelős tagja elmondta, hogy a városnapi program részeként  23. alkalommal szervezik meg a Stevan Vilotić Ćele Labdarúgó Emléktornát, amelyen hat válogatott vesz részt. Szeptember 1-je és 5-e között a szabadkai Olimpiai csobogón két új táblát helyeznek el, Davor Štefanek és Nikola Kalinić nevével, akik a Rio de Janeiróban most befejeződött Olimpiai Játékokon arany- illetve ezüstérmet szereztek.

Megjegyezte, hogy a szabadkai városnapi ünnepségeken részt vesznek az oktatási és művelődési intézmények, illetve, hogy a városközponti kisszínpadon bemutatkoznak a szabadkai általános és középiskolák legtehetségesebb és legjobb tanulói, akik a különböző versenyeken figyelemre méltó eredményeket értek el.

10451_2.jpg

Szabadka Város Napja 2016.

Választások 2020
Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
RENDKÍVÜLI HÍREK
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop