Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A bunyevácok megünnepelték a Dužijanca napját

2016.08.15.

A Városháza dísztermében ma este a Bunyevác Nemzeti Tanács szervezésében díszülést tartottak a Dužijanca napja alkalmából, amely a bunyevác nemzeti kisebbség négy legnagyobb ünnepének egyike. A Bože pravde szerb nemzeti himnusz és a bunyevác Podvikuje bunjevačka vila dal elhangzása után az idei aratópár, Tomislav Orčić és Estera Ušumović a búzaszalmából font koronát és az új búzából készült kenyeret átnyújtották Suzana Kujundžić Ostojićnak, a szerbiai Bunyevác Nemzeti Tanács.

10431_1.jpg

Nemzeti ünnepünket, régi szállási szokásunkat száz évvel ezelőtt kiáltották ki egyházi ünnepnek. Ez beíródott minden bunyevác génjeibe – mondta a díszülés résztvevőinek Suzana Kujundžić Ostojić, majd hozzátette: az új kenyér még egy termékeny évet és a bunyevácok itteni, idén ősszel immár 330 éves jelenlétét jelképezi.

A Szerb Köztársaság elnökének személyes kiküldöttje, Nedeljko Tenjović tolmácsolta Tomislav Nikolić köztársasági elnök bunyevácokhoz intézett jókívánságait, azt kívánva, hogy ez a közösség akárcsak eddig, a jövőben is teljes mértékben járuljon hozzá sajátosságainak a megőrzéséhez és Szerbia egészének a fejlődéséhez.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere többek között elmondta, hogy a bunyevácok azt példázzák, hogy egy nép - amely súlyos történelmi megpróbáltatásokon ment keresztül, és számos esetben vitatták el létezését, ami kétségkívül sebeket hagy maga után - de ha egységes marad - meg tudja őrizni nyelvét, kultúráját és szokásait, veleszületett tulajdonságait.   

– Becsülök és tisztelek minden nemzeti közösséget, amely őrzi és ápolja a hagyományait, identitását – köztük a bunyevácokat is – akiknek sikerült megmaradniuk az egyáltalán nem egyszerű történelmi és társadalmi körülmények közepette. Megbízatási időm alatt igyekszem hozzájárulni, hogy legyenek megbecsülve és értékelve, azért, hogy dolgozhassanak és fejlődhessenek, s hogy megmaradjanak az elkövetkező, még legalább 330 évig – hangsúlyozta Bogdan Laban polgármester.

10431_2.jpg

Miroslav Štatkić professzor azt mondta, hogy a bunyevácok az átéltek és megéltek ellenére is itt vannak, öntudatosan, gerincesen, függetlenül.

– Ahogyan az új tartományi Kormány elsődleges stratégiai elkötelezettsége megőrizni a Vajdaság szerb nemzeti és kulturális identitását, ugyanúgy fogja támogatni az itt élő összes több nemzeti közösség identitásának megőrzését és fejlődését. Ez magától értetődően vonatkozik a bunyevácokra is, akik nem csupán kitartásukkal, hanem a vidék minden téren elért fejlődéséhez való jelentős hozzájárulásukkal és a szerb állam iránti megingathatatlan lojalitásukkal ezt ki is érdemelték – emelte ki Miroslav Štakić.

A díszülés végén Suzana Kujundžić Ostojić Nedeljko Tenjovićnak átnyújtotta az új szalmából font koronát, Miroslav Štatkićnak az új szalmából font koszorút, Bogdan Labannak pedig az új lisztből sült kenyeret.

A Dužijanca napjának megünneplése díszmenettel kezdődött, amely a Bunyevác Matica elől indult, áthaladt a szabadkai Korzón, majd a téren eljárták a nagy bunyevác körtáncot.

10431_3.jpg

Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke, a hagyományoknak megfelelően - megkoszorúzta Blaško Rajić mellszobrát, annak elismeréseként, hogy papként, irodalmárként, hazafiként és hazaszerető emberként kifejtett tevékenységével mély nyomokat hagyott a bunyevácok életében.

A Dužijanca napját, a bunyevác kisebbség nemzeti ünnepét Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én ülik meg.

RENDKÍVÜLI HÍREK
Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop