Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megtartották az idei Dužijanca központi ünnepségét

2016.08.14.

Szabadkán a Szabadság téren megtartották a 2016. évi Dužijanca központi ünnepségét. A hagyományos rendezvényt 106. alkalommal tartották meg az aratás befejezése alkalmából, hálát adva Istennek a termésért, különösen a búzatermésért. Az idei bandagazda és marokszedője, a szabadkai Ninoslav Radak és a györgyéni Nataša Vojnić Tunić adta át Szabadka polgármesterének, Bogdan Labannak az új szalmából font koszorút és az új lisztből sült kenyeret.

10421_1.jpg

Miután átvette a kenyeret, Bogdan Laban polgármester azt felmutatta a négy égtáj felé, majd emlékeztetett rá, hogy az aratóünnepséggel Szabadkán az aratás végét ünnepelik immár már több mint 100 éve. Ez egy olyan szokás, amelyet évszázadokon keresztül ápoltak és őriztek a vidék tanyasi családjai.

Mint mondta, a munkába, az Istenbe vetett hit egy élő néprajzi múzeum, kulturológiai ritkaság, olyan ünnep, amely túlnő a nemzeti és vallási hovatartozás határain.

Ez a rendezvény a legjobb tulajdonságainkat ébreszti fel és ápolja bennünk, ezek pedig a szorgalom, a kitartás, a közösség iránti törekvés – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a Dužijanca jelentőségében és méreteiben kinőtte helyi jellegét.

– Az aratóünnepség jelképesen magában foglalja Szabadka, de az egész Vajdaság polgárainak legszebb tulajdonságait. A mai nap ezért az együvé tartozás, a munka és az elszántság ünnepe, amely tükrözi hazánk e részének minden szépségét és sokszínűségét – emelte ki Bogdan Laban polgármester.

10421_2.jpg

Megállapította, hogy nem sok rendezvény büszkélkedhet évszázados hagyományokkal, s hogy a Dužijanca ilyen hosszú időn keresztül fennmaradt, az többek között annak is köszönhető, hogy tartós értékeket hordoz magában, jelképezve a boldogságot, az egységet és a szeretetet.

– Becsülünk és tisztelünk minden nemzeti közösséget, amely ad magára, őrzi és ápolja a hagyományait, kultúráját és nem veszíti el identitását. Az önkormányzatban mindenkinek kötelezettsége segíteni ebben Önöket, és hogy mindannyian együtt mutassunk példát másoknak, hogy megmutassuk egymásnak az erőt és a hitet, hogy a közös munka és igyekezet hozzájárul a közösség felemelkedéséhez, eredményeihez. A Dužijancának ugyanígy meg kell őriznie valós és eredeti értékeit – hangsúlyozta a polgármester.

Beszéde végén Bogdan Laban polgármester megdicsérte az aratóünnepség jó szervezését, s elégedettségének adott hangot annak láttán, hogy milyen sok fiatal vett részt a Dužijanca rendezvényein, beleértve a hagyományos aratóversenyt is. Ez is arról győz meg bennünket – mondta, hogy a Dužijanca még nagyon sokáig városunk egyik legjelentősebb rendezvénye marad.

10421_3.jpg

A program ünnepi része hagyományosan a reggeli áldással és a legszebb aratópár kikísérésével kezdődött a Szent Rókus templomban, majd a menet az Avilai Szent Teréz székesegyházhoz vonult, ahol megünnepelték az Oltáriszentséget. A hálaadó istentiszteletet, az Aratóünnepség legfontosabb egyházi eseményét msgr. dr. Antun Škvorčević horvátországi, požegai érsek celebrálta.

Ezután kezdődött a leglátványosabb esemény, a díszfelvonulás, amely az Avilai Szent Teréz székesegyháztól haladt a Szabadság térig. A szabadkaiak és a vendégek hagyományosan először a Dužijanca zászlóvivőjét köszöntötték, majd a határőr egyenruhába öltözött lovasok menetét, majd a szalmából font korona és kalász következett. A menetben ott voltak a kis királynők, akik hagyományos énekekkel szórakoztatták a közönséget, a népviseletbe öltözött, korabeli szerszámokkal vonuló részaratók, díszes fogatok, hintók, fiákerok következtek. Utánuk a szabadkai és a környékbeli, valamint a vajdasági, horvátországi és ausztriai művelődési egyesületek tagjai vonultak fel. Őket tucatnyi aratópár követte azokból a településekből, ahol az elmúlt hetekben az aratóünnepség keretében már megtartották a helyi ünnepségeket.

10421_4.jpg

A 2016. évi Aratóünnepség 18 órakor folytatódott, amikor a legszebb aratópár a vendégek és rangos tisztségviselők kíséretében meglátogatta Blaško Rajić sírját a szabadkai Kéri temetőben.

A Dužijanca 2016. központi rendezvénye a Szabadság téren a hagyományos népünnepéllyel ért véget, amely 20 órakor kezdődött..

Az ide Dužijancát a Bunyevác Horvátok Dužijanca Egyesülete szervezte.

10421_5.jpg


Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia