Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megnyílt az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének 20. Nyári Akadémiája

2016.08.08.

A szabadkai Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében megkezdte munkáját a 20. Nyári Akadémia, amelyen mintegy 300 óvodapedagógus, osztálytanító, általános és középiskolai tanár vesz részt. Az ötnapos, akkreditált magyar nyelvű továbbképzés során 38 hazai és magyarországi szakember tart előadást.  A Nyári Akadémia megnyitásakor, a Városháza Dísztermében jelen volt Nyilas Mihály, a tartományi Kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, és Horváth Tímea, Szabadka Város alpolgármestere.

10412_1.jpg

Köszöntőjében a tartományi titkár hangsúlyozta, hogy külön öröm számára, amiért az idei Nyári Akadémia témája A kommunikáció fejlesztése az oktatásban, s hogy ezt a témát alaposan feldolgozzák. Ez a kérdés ugyanis környezetünkben különösen időszerű és jelentős, hiszen szinte minden lépésnél kialakul olyan helyzet, amelyben a megoldást a nyelv megfelelő ismerete és a kommunikációs képesség jelenti.

– A kommunikációs képességek fejlesztése ma már nem csupán a számos pedagógusi feladat egyikét jelenti. Ez határozza meg minden más képesség értékét. Az anyanyelv kellő ismerete és ápolása, a szokások megőrzése a többnyelvű közösségből érkező gyermekek körében igazi kihívást, fontos feladatot jelent pedagógusaink számára – mondta Nyilas Mihály.

Hozzátette: számunkra, akik az oktatáspolitikával foglalkozunk, az a feladatunk, hogy pedagógusaink számára megteremtsük a feltételeket a színvonalas és hatékony munkához.

– Épp emiatt ösztönözzük a pedagógusok szakmai továbbképzését, igyekszünk biztosítani az iskolák számára a szükséges felszerelést, eközben pedig arra törekszünk, hogy korszerűsítsük, jobbá tegyük a tanterveket, a tankönyveket, hogy ezáltal is megkönnyítsük a munkát pedagógusaink számára – mondta Nyilas Mihály.

10412_2.jpg
Nyilas Mihály és Horváth Tímea

Horváth Tímea alpolgármester a Városháza Dísztermében elmondott beszédében leszögezte, hogy a pedagógus-hivatás rendkívül szép – tanítani és nevelni a gyermekeket, átadni nekik a tudást és követendő példaként állni a gyermekek előtt, ugyanakkor nemes feladatot jelent a gyermekeket elindítani az élet gyakran göröngyös, de örömmel és szépségekkel teli útján, szeretettel figyelni előrehaladásukat. Hozzátette, hogy ma már számos tudományos vizsgálat bizonyítja, hogy a kommunikáció sokban hozzájárul a pedagógusi munka eredményességéhez.

Közismert, hogy a kommunikációs képességek minél magasabb szintű elsajátítása elősegíti tartalmasabbá tenni az egyetemi hallgatókkal, a gyermekekkel, a tanítókkal, az óvodapedagógusokkal és más munkatársakkal való kapcsolatot, ami azután tartós nyomokat hagy az emberben. Néha ezek a nyomok kifakulnak ugyan, ám bizonyos formában örökké megmaradnak. Ez a kapcsolat semmivel sem helyettesíthető, emelte ki a többi között Horváth Tímea.

De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke elmondta, hogy az ötnapos szakmai összejövetel során kilenc szakcsoportban folyik majd a munka az óvodapedagógusoktól a középiskolai tanárokig. Több témát dolgoznak fel, a szakcsoportok pedig az Ivan Sarić Műszaki Iskolában, valamint az új városháza nagytermében dolgoznak majd.

A szabadkai Nyári Akadémia megrendezését támogatta a magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma is.

Választások 2020
Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
RENDKÍVÜLI HÍREK
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop