Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Egy helyet kijelölni a menedékkérelmek benyújtására

2016.07.28.

Kyle Scott, az Amerikai Egyesült Államok szerbiai nagykövete ma – miután meglátogatta a szabadkai ideiglenes migráns-befogadó központot – kijelentette, hogy Szerbia migránsok iránti viszonyulása példamutató a térség számára, mivel nem kerítéseket, hanem befogadó-központokat épített, de súlyosan érintette őt szembesülni a migránsok helyzetével.

10394_1.jpg

Kyle Scott amerikai nagykövet és Johannes Eigner osztrák nagykövet együtt látogattak el a Központba. Kíséretükben volt Aleksandar Vulin, munka-, foglalkoztatás-, harcos- és szociálisügyi miniszter, Irena Vijačkova Solorano, az ENSZ szerbiai koordinátora, dr. Nenad Ivanišević, a Munka-, Foglalkoztatás-, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztérium államtitkára, Predrag Vuletić, tartományi szociálpolitikai, népesedési és nemi egyenjogúsági titkár, Milimir Vujadinović, a szabadkai migránsügyi és a migránsfolyamatok megoldására irányuló tevékenységet koordináló munkacsoport elnöke, valamint Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociálisvédelemért és egészségügyért felelős tagja. Scott nagykövet megismételte: Szerbiának és Magyarországnak meg kellene állapodni egy konkrét hely kijelöléséről, ahol a migránsok átadhatnák menekültkérelmeiket.

Eigner nagykövet elmondta, hogy Ausztria mintegy 100.000 menekültet fogadott be, s emlékeztetett rá, hogy az Európai Unió megállapodott Törökországgal abban, hogy csökkenti az onnan érkező illegális menekültek számát.

Aleksandar Vulin miniszter hangsúlyozta, hogy Szerbia nem változtatja meg a migránsok iránti viszonyulását, és hogy a migránsok iránt úgy viszonyult és a jövőben is úgy viszonyul, ahogyan kell, emberekként, de Szerbia egyedül képtelen megoldani ezt a problémát, s nem felelhet más kormányok lépéseiért.

10394_2.jpg

- Elszállásoló kapacitásokat nyitunk a migránsok számára, a helyzet pedig fél óra alatt megoldható. Csupán arra van szükség, hogy Magyarország kijelentse: a kérelmeket nem a drótkerítésnél, hanem egy meghatározott helyen fogadja be, amely lehet Preševo is. Így el tudnák szállásolni a migránsokat, a befogadó-központban a legjobb körülményeket biztosíthatjuk a számukra, s nem lesz szükség ideiglenes és illegális befogadó helyekre - mondta Vulin miniszter.

Magyarország ilyen döntése mindenki számára hasznos lenne, a migránsok számára is, akik nem szenvednének, Magyarország számára, amelynek nem kellene ekkora katonai erőt állomásoztatnia a határnál, de Szerbia számára is, amely összehasonlíthatatlanul könnyebben szervezhetné meg a migránsok fogadását - mondta Vulin miniszter, hozzátéve, hogy folynak a megbeszélések Magyarországgal, s arra számít, hogy sikerül megállapodásra jutni a menekült-kérelmek befogadásának helyszínében.

Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia