Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Nő az érkező migránsok száma

2016.07.16.

Dr. Nenad Ivanišević, a Munka-, Foglalkoztatás-, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztérium államtitkára, Predrag Vuletić, tartományi szociálpolitikai, népesedéspolitikai és nemi egyenjogúsági titkár, valamint Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociálisvédelemért és egészségügyért felelős tagja ma ellátogattak a szabadkai Migráns-befogadó Központba, valamint a horgosi határsávban létrejött informális migránstáborba, hogy betekintést nyerjenek a pillanatnyi helyzetbe, miután a határ menti területre ismét növekvő számú migráns érkezik.

10345_1.jpg

Nenad Ivanišević elégedetten szögezte le, hogy a tartományi Kormány bekapcsolódott a problémák megoldásába, s kiemelte, hogy a köztársasági Kormány a következő időszakban háromirányú tevékenységet fejt ki:

Az első, megakadályozni az emberek illegális bejutását az ország területére, a másik, állampolgárságukra való tekintet nélkül harcot indítani a Szerb Köztársaság területén ügyködő embercsempészek ellen, a harmadik pedig az itt tartózkodó migránsokról való gondoskodás.

– Ez az egyetlen kapu, amely hamis reményt nyújt az Európai Unióba való bejutásra, azért mert a menekültkérelem benyújtása nem jelenti a menekült-státus elnyerését – mondta Ivanišević, majd hozzátette, hogy a gondot nem a magyarországi törvények megszigorítása jelenti, hanem Magyarország azon döntése, hogy menekültkérelem csak a tranzitkapuknál nyújthatók be.

Ez vezetett ahhoz, hogy ezek a szerencsétlen, egyébként rosszul tájékozott emberek ezen a területen tartózkodjanak. A mi elképzelésünk gondoskodni róluk, ahogyan eddig is tettük, és megmagyarázni nekik, hogy ez nem az a hely, ahol lenniük kell, hanem a befogadó központokban tartózkodhatnának. Ha folytatódik a menekültkérelem benyújtásának a gyakorlata, a magyarországi kollégákkal megbeszéljük, hogy ezt a befogadó központokban lehessen megtenni.

10345_3.jpg

Predrag Vuletić elmondta, hogy a Tartományi Migrációügyi Tanács, majd pedig a tartományi Kormány is nagyon rövid időn belül döntést hoz a segítségnyújtás konkrét formáiról, mindenekelőtt a víz és az élelem illetve a személyzet biztosításáról.

– Ki kell emelnem, hogy teljes együttműködés jött létre Szabadka Város helyi migrációügyi tanácsa és a vegyes migrációs folyamatok kérdésének a megoldására létrehozott munkacsoport között, amit a két tábor mai együttes bejárása is bizonyít – mondta Vuletić.

Az ágazati titkár emlékeztetett rá, hogy az összes végső pont és kijárati pont, amelyen a migránsok áthaladnak, a Vajdaság területén található, s hogy a tartományi kormány elnöke, Igor Mirović, és a vegyes migrációs folyamatok kérdésének a megoldásával foglalkozó munkacsoport elnöke, Aleksandar Vulin miniszter közös álláspontja: ezen emberek számára biztosítani kell a méltóságteljes itt-tartózkodáshoz szükséges maximális feltételeket.  

Ilija Đukanović ugyancsak köszönetet mondott a tartományi Kormánynak és Predrag Vuletić tartományi titkárnak, hogy felismerték a gondokat, s hogy rövid időn belül látogatásokat szerveztek a határ menti övezetben található befogadó központba és migráns-táborokba.

10345_5.jpg

Elmondta, hogy a migránsok mozgását figyelemmel kísérő és a migránskérdés okozta gondok megoldására irányuló tevékenységet koordináló városi bizottság hétfőn, 18. július 18-án ülést tart, amelynek a javaslatait eljuttatják az illetékes tartományi titkárságnak és köztársasági minisztériumnak.

– A szabadkai migráns-befogadó központban láthatták, hogy mire van szükségük a központban tartozó felnőtteknek és gyermekeknek. Ebben a kérdésben a szabadkai önkormányzat továbbra is humánusan, szolidárisan jár el – emelte ki Đukanović.

Ma a szabadkai befogadó központban mintegy 450-en, a horgosi határsávban levő informális táborban pedig mintegy 700 migráns tartózkodott.  Ma reggel hét óra óta Szerbia területén 2.699 migránst vettek nyilvántartásba. 85 százalékuk afganisztáni és pakisztáni, s csak nagyon kevesen érkeztek Szíriából.

10345_4.jpg

Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia