Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megtartották az aratóversenyt

2016.07.09.

A györgyéni Szent József, a Munkás templom melletti földön tartották meg a sorrendben 48. aratóversenyt, a Dužijanca egyik leglátványosabb rendezvényét. A Dužijanca hagyományos ünnepség, amellyel az aratás végét köszöntik s adnak hálát Istennek az új búzáért.

10323_1.jpg

Az idei aratóverseny Marinko Kujundžić és Ruža Juhas szabadkai aratópár jegyében telt, akik gyorsaságukkal, pontosságukkal és aratótechnikájukkal megérdemelten előzték meg a többi 27 aratópárt, akik Szabadkáról, Vajdaság AT más részeiből (Szaján, Muzsla, Feketetó, Dernye, Szivác, Felsőhegy, Zentagunaras és Lalić), Bosznia és Hercegovinából, Horvátországról és Magyarországról érkeztek. A második helyen az ugyancsak szabadkai Stipan Kujundžić és Rozalija Bajić végzett, míg a harmadik helyet a györgyéni Marijan Marcikić és Ana Dulić aratópár szerezte meg.

10323_2.jpg 

A mai verseny győztese körüli bizonytalanságot csak fokozta, hogy régóta várták a Marinko Kujundžić és édesapja, Stipan Kujundžić közti erőpróbát. Az idősebb Kujundžić ugyanis ismert részarató, a verseny többszörös győztese, akik még 2005-ben úgy döntöttek, hogy az aratóversenyen nem indulnak egymás ellen, hanem felváltva vesznek részt a versenyen.  Marinko Kujundžić ma ötödször győzött, Stipan Kujundžić pedig eddig összesen 16-szor diadalmaskodott.

10323_3.jpg

Az aratók a szokásokhoz híven a verseny házigazdáinak, Ivan és Verica Dulićnak a birtokán már reggel hat órakor gyülekeztek, a kötélfonás és a fogaton érkező vendégek fogadását követően megtartották az aratópárok szemléjét és a szokásos reggelit: a mezőn felállított szalmaasztalokon szalonna, kenyér, vöröshagyma, aludttej és kútvíz várta a résztvevőket.

Az aratóreggelit követően Bunford Tivadar, a Városi Képviselő-testület elnöke harangkongatással jelezte a verseny kezdetét, amelyben 28 aratópár mérte össze erejét és ügyességét a búza kézi aratásában.

Bunford Tivadar a sajtó képviselőinek elmondta, hogy az aratóverseny a hagyományaikat ápoló és tisztelő, a közösségi szellemtől vezérelt hálás emberek versenye, de egyúttal jó alkalom arra is, hogy bemutassák, milyen is volt egykoron a kézi aratás és milyen gépekkel csépelték a gabonát.  Az aratóverseny – mint mondta – a Dužijanca fontos rendezvénye, amelyet Szabadka Város a jövőben is támogat.

 10323_4.jpg

A Bunyevác Horvátok Dužijanca Egyesületének szándékában áll a györgyéni Szent József, a Munkás templom melletti birtokon felépíteni egy aratótanyát, olyan tartós helyszínként, ahol az elkövetkező években rendeznék meg az aratóünnepséget.  Ez a Dužijanca Aratóünnepség turisztikai népszerűsítése szempontjából is nagyon fontos lesz, a projekt megvalósításával pedig gazdagabbá válik városunk idegenforgalmi kínálata – emelte ki a többi között Bunford Tivadar.

A kézi aratást követően bemutatták a régi gépekkel történő cséplést, a ló- illetve traktorvontatású kévegyűjtést és –kötözést, a körülszántást, a hordást és cséplést. A kicsik hagyományos gyermekjátékokkal szórakoztatták a jelenlevőket és fellépett a hagyományápoló csoport is.

10323_5.jpg

A mai aratóverseny keretében megszervezték a hagyományos tarhonyafőzést, amelyet a tavalyi versenyen újdonságként vezettek be. Idén a legfinomabb hagyományos tarhonyát a mérgesi Milica és Joso Vuković készítette.

A 2016. évi aratóversenyt a Bunyevác Horvátok Dužijanca Egyesülete szervezte.

Választások 2020
Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
RENDKÍVÜLI HÍREK
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop