Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Harcosok-napi megemlékezés

2016.07.04.

Július 4-e, a Harcosok Napja alkalmából megkoszorúzták a Fasizmus áldozatainak emlékművét. A város nevében koszorúzó delegációt Bunford Tivadar, a Városi Képviselő-testület elnöke vezette, a Szerb Köztársaság kormánya és az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet nevében Dragi Vučković körzetvezető helyezte el a kegyelet virágait. Koszorúzott még a Zsidó Község, a Szabadkai Kommunisták és a Tito Központ küldöttsége. A megemlékezést a Népfelszabadító Háború Harcosainak szabadkai városi bizottsága szervezte.

10270_1.jpg

Maksim Bakrač, a NFSZHSZ szabadkai szervezetének elnöke ebből az alkalomból emlékeztetett arra, hogy 1941. július 4-én Belgrádban, a baloldali beállítottságáról ismert Ribnikar család házában tartották meg a Jugoszláv Kommunista Párt Központi Bizottsága Politbürójának ülését, amelyen megvitatták a leigázott Jugoszláviában előállt általános helyzetet és meghozták az össznépi felkelésről szóló történelmi határozatot a megszállók és hazai csatlósaik elleni harcról.

– Az általános népfelkelésről szóló döntés történelmi jelentőségének bizonyítéka három nappal meghozatala után következett be, amikor – 1941. július 7-én - Bela Crkva faluban eldördült az első felkelő fegyvere. Ez világszerte elsőrangú szenzációnak számított, nagy adag kételyt váltva ki, és fölvetve a kérdést: Igaz-e vajon, hogy egy kis balkáni nép volt annyira bátor, hogy felkeljen, illetve szembeszálljon az akkori katonai nagyhatalommal, amely ezerszer erősebb volt, akár számbelileg nézzük, akár erejét, technikai felszereltségét vizsgáljuk – emelte ki Bakrač.

A Népfelszabadító Mozgalom vezetősége katona-politikai tanácskozásán 1941. szeptember 26-án a Krupanj melletti Stoliceben meghozott döntés alapján a Bosznia - hercegovinai Rudo elnevezésű községben 1941. december 22-én megkezdte az első reguláris partizánegységek megalakítását – emlékeztetett Bakrač -, majd hozzátette, hogy Jugoszlávia Népfelszabadító Hadserege a második világháborúban, óriási mértékben járult hozzá a fasizmus feletti győzelemhez.

Hangoztatta, hogy a Harcosok Szövetsége továbbra is minden legális eszközzel harcol az újnáci és neofasiszta jelenségek ellen, mert ezzel tartozik a fasizmus második világháborús áldozatainak, és azoknak is, akik az 1990-es évek utáni fegyveres harcokban áldozták életüket.

10270_2.jpg
Maksim Bakrač

A Fasizmus Áldozatainak terén tartott megemlékezést követően koszorúkat és virágokat helyeztek a Reichl Ferenc Parkban a Hűségükért elnevezésű emlékműre is.

A Harcosok Napját 1956. április 26-án nyilvánították állami ünneppé. A Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság felbomlását követően a Jugoszláv Szövetségi Köztársaságban lett állami ünnep, majd pedig csak Szerbiában emlékeznek rá. 2001-ben szüntették meg a Szerbiai Kormány határozatával. Évente azonban nem hivatalosan megünneplik ezt a napot a Népfelszabadító Háború Harcosai Szövetségének (SUBNOR) szervezésében.  

Választások 2020
Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
RENDKÍVÜLI HÍREK
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop