Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Két jelentős jubileumot ünnepelt a Gerontológiai Központ

2016.07.01.

Jelentős jubileumokat ünnepelt ma a Gerontológiai Központ: megalakulásának 38-ik és a házi ápolási szolgálat létrehozásának 45-ik évfordulóját. Alkalmi művelődési műsor keretében a Központ II Gerontológiai Klub Žarko Zrenjanin utcai helyiségeiben ünnepelték a két jubileumot.

10262_1.jpg

Dr. Nenad Ivanišević, a munkaügyi, foglalkoztatási, harcos- és szociális kérdésekkel megbízott minisztérium államtitkára ebből az alkalomból kijelentette, hogy számukra nem az a fontos, ki áll az adott szociális intézmény élén, hanem az ott dolgozó emberek, a felhasználók visszajelzése és a foglalkoztatottak irántuk való viszonyulása a fontos.

– Büszke vagyok arra, hogy jelen lehetek a szabadkai Gerontológiai Központ napjának ünnepségén, illetve a házi ápolási szolgálat létrehozása 45-ik évfordulóján, amely az első ilyen segélynyújtó szolgáltatás még az egykori JSZK területén is. A kertvárosi Gerontológiai Klub is elsőként alakult meg az akkori Jugoszláviában, 1982-ben pedig a szabadkai Gerontológiai Központ szervezési sémáját vették alapul az akkori országban a szociális védelmi szervezetek és intézmények szervezési modelljeként. A munkaügyi, foglalkoztatási, harcos- és szociális kérdésekkel foglalkozó minisztérium eddig több mint 100 millió dinárral támogatta a befektetéseket a Gerontológiai Központban, a Kolevka Gyermekotthonban és néhány más intézményben. Remélem, hogy az elkövetkező időszakban is sikeres lesz az együttműködésünk – hangsúlyozta dr. Nenad Ivanišević, majd hozzátette: a házi ápolási szolgálat bővítése Kucsera Géza polgármesterré választásával kezdődött, de ezt a folyamatot polgármesterként támogatta utóda, Saša Vučinić is.

Milimir Vujadinović, aki 2013. november 21, és 2016. június 23-a között a Városi Tanács tagjaként a szociális védelemmel foglalkozott, és aki az elkövetkező négy éves mandátumban köztársasági népképviselő lesz, megköszönte az eddigi együttműködést, ugyanakkor elégedettségének is hangot adott, hogy az említett időszakban a szociális védelem nem került a politika hatása alá, és hogy sokat tettek a szolgáltatások minőségének javításáért a felhasználók és a foglalkoztatottak viszonylatában egyaránt.

Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemmel és egészségüggyel megbízott tagja köszöntve a jubiláló intézmények dolgozóit és a felhasználókat, elmondta: hazánkban csak kevés szociális védelmi intézmény mondhatja el magáról, hogy ilyen magas szintű szolgáltatásokat tud nyújtani, mint a Szabadkai Gerontológiai Klub.

– Szabadka városa 2016-ban 38 millió dinár értékben anyagi eszközöket hagyott jóvá a házi ápolási szolgálat és az általa ellátott 850 felhasználó számára. Hiszem, hogy a Gerontológiai Központtal a jövőben is eredményesen együttműködünk, és hogy a város által erre a célra kiválasztott eszközök szintje a jövőben sem csökken – mondta Đukanović.

10262_2.jpg
P. Balažević, N. Ivanišević, I. Đukanović i M. Vujadinović

Emlékeztetve arra, hogy a Szabadkai Gerontológiai Klub 1978. június 29-én alakult, és hogy a házi ápolási szolgálat városunkban folyamatosan 1971 óta működik, Petar Balažević, a Gerontológiai Központ igazgatója emlékeztetett arra, hogy a házi ápolási szolgálatot és a gerontológiai klubok működését is a helyi önkormányzat pénzeli.

– A házi ápolási szolgálat ma egy korszerű, modern szolgáltatás, amely a házi ápolás és segítségnyújtási rész mellett tíz gerontológiai klubot is működtet a város területén, négyet pedig a környező településeken, és ezek összesen mintegy 7000 tagot számlálnak. Az ilyen típusú szociális védelmi szolgáltatások bővítésének szükségességét bizonyítja az a tény is, hogy például 1961-ben a szabadkai lakosoknak csak 6-7 százaléka volt 65 évesnél idősebb, míg a 2011-es népszámlálási adatok szerint ez az arány immár 23 százalék felett van. Ezért is számítok tehát arra, hogy a helyi önkormányzatnak lesz ereje és lehetősége támogatni ennek a hálózatnak a bővítését, mivel azt idősebb polgártársainak nyilvánvalóan igénylik – hangsúlyozta Balažević.

Elmondta még, hogy a Szabadkai Gerontológiai Központban pillanatnyilag 342 ember dolgozik, hogy az elmúlt két évben különböző okok miatt 150 foglalkoztatott távozott, de a munkaügyi, foglalkoztatási, harcos- és szociális kérdésekkel megbízott minisztérium által finanszírozott 16 szakmunkatárs közül egy sem hagyta el az elmúlt két esztendőben az intézményt.

A házi ápolási szolgálatban az egészségügyi nővérek és technikusok saját otthonaikban részesítik egészségügyi ellátásban, illetve ápolásban a beteg, felnőtt, rokkant és idős embereket, mégpedig segítve őket a személyes tisztálkodásban, az alsónemű és ágynemű cseréjében, egészségügyi ápolásban és masszázsban az elfekvési sebek kialakulásának megakadályozása céljából, átkötözik a sebeket, masszíroznak és könnyű tornagyakorlatokat végeztetnek, amennyiben azt az ápoltak egészségügyi állapota megengedi, vérnyomást mérnek, ellenőrzik a vércukor szintjét, valamint etetik és itatják a rászorulókat.

Az idős és beteg, illetve felnőtt rokkant emberek által használt helyiségek tisztítását és karbantartását házi segítők végzik azzal a céllal, hogy biztosítsák a szükséges higiéniai-technikai létföltételeket – élelmiszer-beszerzés (bolt és piac), egyszerűbb ételek elkészítése, vasalás, a számlák befizetése és a fűtés biztosítása, valamint a napi tüzelő előkészítése.  

Választások 2020
Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
RENDKÍVÜLI HÍREK
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop