Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Aláírták a megállapodást Szerbia és Horvátország viszonyairól

2016.06.20.

Aleksandar Vučić, a Szerb Köztársaság kormányfője és Kolinda Grabar-Kitarović, a Horvát Köztársaság államfője ma Szabadkán aláírták a Szerbia és Horvátország viszonyainak az előmozdításáról és a nyitott kérdések megoldásáról szóló hatpontos megállapodást.

10228_1.jpg

Aleksandar Vučić kormányfő a megállapodás aláírását követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a találkozót több hónapos előkészületek előzték meg, mivel szerette volna, ha tartalmas megbeszéléseket folytatnának, amelyek után szebb jövőt biztosító lépések következnének, s nem szerette volna, hogy ez is a korábbi eredménytelen megállapodások sorsára jusson.

– Eredményes, tartalmas, konstruktív, nem könnyű megbeszéléseket folytattunk minden témáról és problémáról, amelyekkel a horvátországi szerbek és a szerbiai horvátok találják magukat szemben – mondta a kormányfő.  

Vučić hangsúlyozta, hogy nem üres beszélgetés folyt, s hogy a tárgyalásokat nem a választópolgároknak szánták.

– A migránsok és a terrorizmus elleni küzdelem kérdésében együttesen lépünk fel az EU és a világ felé. Ma nem említettük az európai integrációs folyamatokat, da mi támogatjuk Horvátországot az EU-ban, és köszönjük, amikor ők támogatják a mi országunkat. Nem üres beszélgetés folyt. Számunkra nem volt fontos, hogy milyennek látszunk választópolgáraink előtt, hanem stratégiai, lényegi kérdésekkel foglalkoztunk, amelyek előmozdítják népeink életét. A szerbek és a horvátok képezik a régió stabilitásának a gerincét – hangsúlyozta Vučić kormányfő, majd hozzátette, hogy az eredmények egy hónap múlva már észrevehetőek lesznek, s látható előrehaladás következik be a szerbiai horvát közösség életminőségében.

Azt üzente, hogy célunk magunk mögött hagyni a gyűlölködést.

– Mindkét oldalról lesznek negatív egyéni megnyilatkozások. Senki sem mondja, hogy mától a horvátok és a szerbek szeretik egymást. De világos és szilárd politikai szándékunk javítani a viszonyokat. Hogy konkrét dolgokat tegyünk a horvátországi szerbekért és a szerbiai horvátokért. Hogy megoldjuk a határvitát, ha nem megállapodás útján, akkor a nemzetközi igazságügyi szervek előtt.  Senkinek sincsenek többé területi igényei s szeretnénk békében építeni a tolerancia légkörét – mondta a szerb kormányfő.

Kolinda Grabar-Kitarović elmondta, hogy a találkozóra nem azért került sor, mert azt valaki elvárta volna tőlük, hanem mert mi magunk döntöttünk így. Elvárásai szerint az aláírt megállapodás a két ország viszonyait terhelő összes kérdés megoldásához vezet.

– Sajnos az előző években kevés történt a konkrét kérdések megoldása érdekében, a kisebbségi kérdésektől kezdve egészen az eltűntekig. Kötelezettséget vállalok, hogy személyesen járok el a horvátországi szerb közösség életének a javításáért. Úgyszintén, az eltűntek családjainak joguk van ahhoz, hogy lezárjuk a múlt egy sötét időszakát, amely még mindig terhet jelent a számukra – hangsúlyozta Grabad-Kotarović horvát államfő, aki megismételte: országa az Európai Unióban kívánja látni Szerbiát.

– Nem áll szándékunkban blokkolni Szerbiát. EU-s tagságuk a béke, a stabilitás és az előrehaladás felé vezető legjobb út. Ha nézeteltérések keletkeznek, igyekszünk azokat kétoldalúan megoldani.  Nem szeretnénk az EU-ba vinni problémáinkat, hanem a megoldás része kívánunk lenni – mondta Grabar-Kitarović.

Vučić kormányfő és a horvát államfő a dunai hídon találkoztat, az erdődi határzónában, a Bogojevo-Erdőd határátkelőnél, majd ellátogattak a horvátországi Dályába és megbeszélést folytattak a horvátországi szerbek képviselőivel.

Vučićot és Grabar-Kitarovićot Dályán sóval és kenyérrel fogadták. A két politikus ezután meglátogatta Milutin Milanković neves szerb tudós szülőházát, megtekintették az állandó kiállítást, Milanković planetáriumának a modelljeit, majd bejegyezték nevüket az emlékkönyvbe.

Dályán leleplezték a nagy tudós mellszobrát, majd Milutin Milanković szülőházában találkoztak a szerb kisebbség képviselőivel, akiket a horvát Szábor képviselője, Milorad Pupovac vezetett.

Ezt követően Vučić és Grabar-Kitarović Szerbiába érkezett és a Szabadka melletti Alsótavankútra látogattak, ahol tapssal fogadták őket. Ezután megtekintették a szalmaképkészítők  galériáját, megtekintették a bunyevác dalok fesztiválja egyesületének és a Bodrog királynője kórusnak az alkalmi műsorát.

A Matija Gubec Horvát Művelődési Egyesület helyiségeiben megbeszélést tartottak a Szerbiában élő horvát nemzeti kisebbség képviselőivel.

10228_2.jpg

RENDKÍVÜLI HÍREK
Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop