Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Bajmokon folyamatban van a csatornahálózat rendezése

2016.05.26.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere ma Bajmokon bejárta az egykori Kendergyár melletti csatorna iszaptalanítási munkálatait valamint a párhuzamos csatorna építését, ami Szabadka Városnak a mezőgazdasági területek 2015. évi lecsapolási programja keretében zajlik Királyhalom, Bajmok, Györgyén, Nagyfény, Palics, Óváros és Tavankút kataszteri községek területén.

10170_2.jpg

A párhuzamos csatorna és a mikroakkumuláció rendezésével olyan vízmennyiség tárolása válik lehetővé, amely feltételeket teremt a terület idegenforgalmi, sportüdülési használatához – mondta újságírók előtt Maglai Jenő polgármester, majd hozzátette, hogy ezáltal a csapadékvizek visszatartásával gazdálkodásra alkalmas erőforrás jön létre.                          

Szerintem ez szép példája annak, hogyan lehet egy évtizedekig elhanyagolt területet rendezni, hogy az egy kis kikapcsolódási lehetőséget nyújtson Bajmok lakosainak. Másfelől, a vidék sporthorgászai is színvonalasabb horgászterületet kapnak. A csatornából kiemelt iszapot a régi téglagyár helyére szállítják, így az az elkövetkező időszakban várhatóan növénytermesztési célokra is alkalmas lesz.

Borislav Petrović, a bajmoki helyi közösség Közgyűlésének elnöke szerint a kialakított tavakat gazdálkodásra valamelyik sporthorgász-egyesületnek kellene átadni.

– A létrehozott tavak fenntartása érdekében módot találunk arra, hogy azokat pályázati úton bízzuk rá a sporthorgász-egyesületekre, amelyekkel jó az együttműködésünk. A projekt befejezése után Bajmokon igazi kirándulóhely és sétány jön létre. Remélem, hogy a polgárok is tudatában lesznek annak, hogy mennyire fontos ennek a természeti erőforrásnak a megőrzése – mondta Borislav Petrović.

A mezőgazdasági területek vízelvezetését szolgáló csatornahálózat rendezési munkálataira Szabadka Város, illetve a királyhalmi, bajmoki, györgyéni, nagyfényi, palicsi, óvárosi és tavankúti kataszteri községek területén a Tartományi Mezőgazdasági, Vízügyi és Erdészeti Titkárság és Szabadka Városa a Titkárság által kiírt pályázat útján összesen 49.858.166,67 dinárt biztosít (áfával együtt). Ebből a Titkárság 29.914.900 dinárt folyósít (az eszközök 60 százalékát), Szabadka Város pedig a fennmaradó 40 százalékot, vagyis 19.943.266,67 dinárt.

Az egykori kendergyár mellett megépített medencén kívül a meglevő kis víztározót is rendezik, azaz még egy 50 x 60 méteres, 2,25 m mély medencét hoznak létre.  Az iszaptalanítás jelenleg a párhuzamos kanálison folyik, ennek keretében pedig két medencét alakítanak ki, összesen 350 méter hosszan. Ezeknek a medencéknek a vízmélysége eléri a 3,25 métert, az alján 10, a vízfelszínen pedig mintegy 23 méter szélesek lesznek.

A bajmoki és a párhuzamos kanális iszaptalanítására, a két (már befejezett) áteresztő zsilip építésére összesen 10.238.415,21 dinárt (áfa nélkül) irányoztak elő. A munkálatokat várhatóan június közepén fejezik be.

10170_3.jpgMédia Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia