Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Felavatták a Szentháromság-szobrot

2016.05.22.

Ma ünnepélyesen felavatták a felújított Szentháromság-szobrot. A szoboregyüttest monsignore Stjepan Beretić, az Ávilai Szent Teréz Székesegyház plébánosa szentelte újra. A Köztársaság-téri ünnepségen jelen volt dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára is.

10152_1.jpg

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere ünnepi beszédében kiemelte, hogy az emlékmű, amelyet Vojnity Máté adományozott a városnak, Szabadka lakosságának összefogását példázza abban a korban, amikor a polgárok kézi erővel töltötték fel a város mocsaras részeit.

- Itt állunk a szobor előtt és tisztelettel hajtunk fejet ezen összefogás előtt, amely mindmáig megmaradt Szabadka polgárainak lelkületében. Szabadka fejlődése sohasem állt le, mindig épült és átalakult a város. Sajnos az emlékművet 1964-ben egy akkori politikai döntés nyomán, a közvélemény megkérdezése nélkül helyezték át az Ávilai Szent Teréz Székesegyház mellé. A Szentháromság eredeti helyére történő visszaállítása történelmi pillanat. Ez az emlékmű, amely Szabadka egyik jelképe, emlékeztessen bennünket minden egyes pillanatban arra, hogy a rombolás helyett építsük közösségünket, közös erővel, így járulva hozzá multikulturális városunk jobbá tételéhez és felemelkedéséhez - hangsúlyozta Maglai Jenő.

Adjon ez az emlékmű újból erőt, hogy összefogjunk, hogy együtt tevékenykedjünk - mondta Maglai Jenő polgármester, majd hozzátette: A szebb jövő jelképeként mindannyian együtt kell, hogy őrizzük ezt az emlékművet.

- A Szentháromság-szobor keresztény szimbólum. Kívánom, hogy az életben három isteni tulajdonság vezérelje önöket: a hit, a remény és Szabadka minden polgára iránti szeretet - mondta Maglai Jenő.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke idézte Lovas Ildikó szabadkai írónő szavait, aki kezdeményezte ezt a jelentős vállalkozást.

10152_2.jpg

- „A Szentháromság-szobor az Európához való tartozás szimbóluma, egy olyan értékrend vállalása, amely az elfogadást, befogadást, megértést hangsúlyozza, nem pedig a kirekesztést.“ – mondta többek között Hajnal Jenő.

A Szentháromság-szobrot 1815-ben eredetileg a Városháza előtt állították fel az akkori Piacz téren a zombori Salzer Károly kőfaragó tervei alapján. A Szentháromság-szobrot 1964-ben helyezték át az Ávilai Szent Teréz Székesegyház és a Szabadkai Püspökség épülete közötti téren, s ott állt 2015 decemberéig.

A szobor áthelyezésére a Szabadkai Püspökség jóváhagyásával került sor, a magyar Kormány támogatásával, amelyet a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül valósított meg az önkormányzattal együttműködésben, Biacsi Karolina okleveles szobrász és restaurátor művészi és szakmai munkájának az eredményeként.

RENDKÍVÜLI HÍREK
Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop