Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megünnepelték Európa napját

2016.05.09.

Május 9-e, az Európa-napi program keretében, amelyet Szabadka Várossal és az EU Info Központjával együttműködve szervezett a Helyi Demokrácia-központ, a Szabadság téren a polgároknak az Európai Unióról, intézményeiről, a tagállamokról, Szerbia csatlakozási folyamatának az alakulásáról való jobb tájékoztatása érdekében felállítottak egy tájékoztató pultot az EU-val kapcsolatos hasznos publikációk terjesztésére.

10128_1.jpg

Silvija Patarčić, a Helyi Demokrácia-központ koordinátora elmondta, hogy a rendezvénnyel a Helyi Demokrácia-központ szeretne hozzájárulni az EU által Szerbiának nyújtott támogatás 15- évfordulójáról.

– 2001 óta Szerbia több mint 3 milliárd eurónyi térítésmentes támogatást kapott az EU előcsatlakozási alapjaitól. Ezáltal, az első projektek megvalósítása óta az Európai Unió lett Szerbia legnagyobb partnere és donátora a fejlesztés és a különböző reformok terén, amelyek eredményei városunkban is láthatók.  Az IPA II program keretében, amely 2020-ig lesz hatályban, megtörténtek az új kiírások – mondta Silvija Patarčić.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere szerint Szerbia és polgárai is az európai népek családjához tartozik, s hogy államunk és az egész térség perspektívája az Európai Unióban van. Mint mondta, Szabadka a kevés önkormányzatok egyike, amelyek eredményesek voltak az EU alapok eszközeinek a felhasználásában.

– A jelenlegi aktualitások közül kiemelendő, hogy Szabadka Város 20 millió euró térítésmentes támogatást hívott le a regionális hulladéklerakó építésére, korábban pedig ugyancsak térítésmentes támogatást kapott a szennyvíztisztító, az Ásotthalom-Királyhalom közti út és határátkelő, valamint a Bajmok-Bácsalmás közti út kiépítésére. Nemrégiben a Németország és Szerbia közötti pénzügyi együttműködés keretében – amelyet a német kormány folytat a KfW fejlesztési bankon keresztül, a Palicsi-tó és a Ludasi tó biodiverzitásának a megőrzésére 6,5 millió eurót vettünk igénybe – emelte ki Maglai Jenő.

A polgármester egyúttal reményét fejezte ki, hogy Szabadka Városa a jövőben is eredményes lesz a térítésmentes eszközök felhasználásában olyan projektek megvalósítása érdekében, amelyek létfontosságúak a polgárok számára az infrastruktúra, a környezetvédelem, az oktatás és a műemlékvédelem terén.

10128_2.jpg

Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia