Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megünnepelték a fasizmus feletti győzelem napját

2016.05.09.

A fasizmus feletti győzelem napja, május 9-e alkalmából megkoszorúzták a fasizmus áldozatainak emlékművét a Fasizmus áldozatainak terén valamint az elesett vöröskatonák emlékművét a sétaerdei pravoszláv temetőben. Szabadka polgárai, a helyi önkormányzat és Szabadka Város Harcos Szövetsége nevében a Fasizmus áldozatainak emlékművét a Maglai Jenő polgármester vezette küldöttség koszorúzta meg, a Szerb Köztársaság Kormánya és az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet nevében pedig a Vesna Bajić körzeti osztályvezető vezette delegáció helyezte el a kegyelet virágait.

10127_1.jpg

A fasizmus áldozatainak emlékművén a Szerb Katonaság, Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna nagykövetsége, a Horvát Köztársaság konzulátusa, a szabadkai Zsidó Hitközség, a hadi- és békeidős rokkantak egyesülete, a Szent Vladimir Nagyherceg szerb-orosz-fehérorosz baráti társaság, a Magyar Nemzeti Tanács, valamint több más szervezet, politikai párt küldöttsége koszorúzott.

Maksim Bakrač, a szabadkai Harcos Szövetség városi bizottságának elnöke beszédében kiemelte, hogy Európa minden szabadságszerető és demokratikus országa, köztük Szerbia is, megemlékezik a Hitler-ellenes koalíció fenséges győzelmének 71. évfordulójáról, amikor legyőzték a 20. század legnagyobb fenyegetését, a nácifasizmust, amelynek vezetői arra kényszerültek, hogy 1945. május 9-én aláírják a feltétel nélküli kapitulációt.

Az emberiség történetének legvéresebb háborújában több mint 50 millió ember esett áldozatul - mondta Bakrač, majd hangsúlyozta, hogy a múlt árnyai semmilyen formában sem térhetnek vissza, hogy ne történhessen meg az újabb holokauszt, ne lehessenek deportálások és tömeges kivégzések.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere emlékeztetett rá, hogy a II. világháború a részt vevő államok és emberek, az áldozatok száma és az anyagi károk alapján az emberiség történetének legnagyobb fegyveres összetűzése volt. Kiemelte, hogy a II. világháború hatalmas embervesztesége túlságosan is nagy ár volt, amelyet az emberi civilizáció fizetett a náci és fasiszta hatalombitorlók esztelen politikája miatt.  

– A megemlékezés évről évre emlékeztessen bennünket azokra a szörnyűségekre. Kötelességünk minden évben leróni kegyeletünket az ártatlan áldozatok emléke előtt, s nem engedhetjük meg, hogy feledésbe merüljön: hová juttathatja az emberiséget a megbomlott elme és a szörnyű ideológia, hogy soha a történelem során ne kelljen ismét megélnünk ezeket a szörnyűségeket – mondta Maglai Jenő.  

Az áldozatok számát tekintve a II. világháború volt az emberiség történetének legkegyetlenebb háborúja. Kiterjedését tekintve –s – 40 ország mintegy 22 millió négyzetkilométerét ölelte fel – meghaladta az emberiség történetének minden korábbi háborúját.

A második világháború majdnem hat évig tartott, 61 ország és mintegy 110 millió katona részvételével, 1 milliárd 700 millió embert, a világ lakosságának több mint 80 százalékát érintette. Mintegy 55-60 millió emberáldozatot követelt, ebből a fasiszta haláltáborokban és börtönökben mintegy 12,5 millióan vesztek oda. A becslések szerint a sebesültek száma is nagy volt, mintegy 35 millió.

Az áldozatok pontos számát, különösen az egykori Jugoszlávia területén sohasem állapították meg. A JSZSZK állami bizottsága jelentésében annak idején azt közölte, hogy összesen 1.706.000 ember halt meg, ebből valamivel több mint 300.000 harcos.

10127_2.jpg

Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia