Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A Mesterséges Megtermékenyítő Központ 2017 elején kezdi meg munkáját

2016.04.22.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere ma ellátogatott a szabadkai Közkórházba. Ebből az alkalomból a Közkórház igazgatójával, dr. Goran Bićaninnal és a Humán Reprodukciós Központ vezetőjével, dr. Aleksandar Radulovićtyal megtekintette a sterilitási és mesterséges megtermékenyítési szubspecialista rendelő nemrégiben befejezett helyiségeit, valamint a majdani Mesterséges Megtermékenyítő Központot, ahol befejezték a belső felújítási és átalakítási munkálatok első ütemét.

10107_1.jpg

Az önkormányzat és a Közkórház vezetősége támogatásának, valamint együttműködésüknek és együttes tevékenységüknek köszönhetően jó úton vagyunk afelé, hogy befejezzük a majdani Mesterséges Megtermékenyítő Központon az építészeti munkálatokat, s megkezdjük felszerelését, mivel a berendezések egy része már meg is érkezett - jelentette ki a sajtó képviselőinek dr. Radulović.

– Hiszem, hogy 2016 végén, 2017 elején ez a Központ megkezdi munkáját, míg a szakorvosi rendelő már egy hónap múlva megkezdi a mesterséges megtermékenyítésre váró betegek fogadását, nyilvántartásba vételét, kivizsgálását és előkészítését. Szerintem ez nagy siker s hogy a hozzánk érkező páciensek is elégedettek lesznek. Az első lombikbébikre 2017 végén, 2018 elején számíthatunk.  Remélem, hogy jó eredményeket érünk el, s hogy ily módon hozzájárulunk közösségünkben a népszaporulat növekedéséhez – emelte ki dr. Aleksandar Radulović, majd hozzátette, hogy eddig a projekt megvalósításához szükséges eszközök mintegy 80 százalékát sikerült biztosítani.

10107_3.jpgDr. Goran Bićanin elmondta, hogy a Mesterséges megtermékenyítő Központ emeli a Közkórház tekintélyét, s hogy ez egyike azoknak a stratégiai projekteknek, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a Közkórház klinikai központtá váljon.

– Hatalmas vágyunk, hogy életre keljen ez a projekt. Mi nem beszélünk valamilyen hatalmas eredményességről, hiszen Szegeden, Prágában vagy más jelentős központokban a siker 30 százalékos. Úgy véljük, hogy a gondolkodásmód megváltoztatásával és munkánkkal sikerül meggyőznünk a pácienseket, hogy keressék fel központunkat, hogy bízzanak bennünk a módszer elterjedéséhez s hogy közös örömünkre megszületnek majd az első lombikbébik - mondta dr. Goran Bićanin.

Maglai Jenő polgármester elégedetten nyugtázta, hogy a városi költségvetés eszközeit megfelelő módon használták fel a Mesterséges Megtermékenyítő Központ kialakítására, majd hozzátette, hogy a szabadkai önkormányzat egyik prioritása a népszaporulat ösztönzése.

– Mi a népszaporulat-ösztönzési politikát nem szavakkal, hanem tettekkel folytatjuk. Ezt a projektet már legalább egy évtizede ígérgetik Szabadkának, mi pedig az utóbbi másfél évben leküzdöttük a megvalósításával kapcsolatos összes akadályt.  Az önkormányzat a költségvetés átcsoportosításával 10 millió dinárt biztosított az építészeti munkálatok befejezésére, Vajdaság AT Nagyberuházások Igazgatósága pedig további 9,5 millió dinárt hagyott jóvá a majdani Mesterséges Megtermékenyítő Központ berendezésének a megvásárlására. Örülök annak, hogy sikerült véghezvinnünk ezt a projektet – hangsúlyozta Maglai Jenő.

A sterilitási és mesterséges megtermékenyítési szakorvosi rendelő helyiségei a Közkórház egyik földszintes épületében, az új kórházi épület bejáratával szemben kaptak helyet, a Mesterséges Megtermékenyítő Központot pedig a kórház új szárnyának emeletén alakítják ki.

10107_2.jpg

Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia