Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vijesti

Efikasnije prikupljanje i selekcija otpada

09.03.2011.

Centar za ekologiju i održivi razvitak (CEKOR) i Zelena akcija, iz Zagreba, predstavili su projekt „Ka zajednicama koje recikliraju u Osiječko-baranjskoj županiji i Sjevernobačkom okrugu“ koji financira Europska unija u sklopu IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska - Srbija. Cilj projekta je jačanje kapaciteta svih aktera uključenih u sustav gospodarenja otpadom (nevladine organizacije, građani, lokalne vlasti i komunalna poduzeća) prema ispunjenju obveza zadanih u okviru europskih standarda.

4122_1.jpg

Projekt menadžer CEKOR-a i koordinator projekta za Srbiju Nataša Đereg kazala je da se projekt temelji na usavršavanju postojećeg sustava prikupljanja i selekcije otpada u Subotici. Prema njenim riječima, jedna od aktivnosti projekta su „eko točke“, ukupno njih pet, koje će imati funkciju „zelenih otoka“ u koje će građani jedne ili više zgrada moći odlagati svoj sortirani komunalni otpad.

- Ovakav sustav pokazao se iznimno korisnim, jednostavnim i jeftinim za velike gradove, zato što se recikliranje približava korisnicima na principu odvojenog prikupljanja otpada od 'vrata do vrata'. U cilju povećanja udjela odvajanja i reciklaže otpada, kao i smanjenja količine otpada koji se odlaže na deponij u Subotici, CEKOR i Zelena akcija će tijekom dvogodišnjeg trajanja projekta provesti edukativnu kampanju, od reklama na radiju do više različitih tiskanih materijala, naglasila je Nataša Đereg.

U ime Grada Subotice, pridruženog partnera projekta, Suzana Dulić, članica Gradskog vijeća zadužena za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša rekla je, među ostalim, da je ovaj projekt u suglasnosti s ciljevima koje lokalna samouprava namjerava ostvariti u području organiziranja i provedbe aktivnosti primarne selekcije i sakupljanja otpada radi reciklaže.

- Gradska uprava, na temelju Zakona o gospodarenju otpadom vodi računa i o uređenju, organiziranju, načinu selekcije i sakupljanju otpada radi reciklaže. Sve ovo uređuje se Lokalnim planom gospodarenja otpadom za područje grada Subotice do 2021. godine, kao osnovnim dokumentom kojim se definiraju srednjoročni ciljevi i uvjeti za racionalno i održivo gospodarenje otpadom. Lokalni plan gospodarenja otpadom je završen i već danas imamo javnu raspravu, istaknula je Suzana Dulić.

JKP „Čistoća i zelenilo“ i „Regionalni deponij“ zajedno već provode određene aktivnosti usmjerene prema izgradnji integralnog sustava gospodarenja otpadom. „Regionalni deponij“ trenutačno posjeduje 42 „zelena otoka“, koja su postavljena na području grada Subotice i općina Čoka, Kanjiža, Senta, Bačka Topola i Mali Iđoš. „Čistoća i zelenilo“ je pokrenula program za reciklažu kućnog čvrstog otpada, gdje se uz pomoć oko 200 mrežastih i 40 plastičnih kontejnera odvojeno prikupljaju plastika i papir, a također i upravlja Reciklažnim dvorištem kod ulaza na gradski deponij.

Na konferenciji za medije govorili su još i Marijan Galović iz Zelene akcije, i Andrea Kikić, direktorica Regionalnoga deponija, pridruženog partnera projekta.

Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
FONDACIJA ZA POMOĆ PRI LIJEČENJU TEŠKO OBOLJELE DJECE I MLADEŽI
Servisne informacije
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mjesne zajednice
Спортски клубови
Informator
Subvencioniranje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Strategija razvoja
Zimski vašar – „Winterfest 2019. - 2020.“ (05.12.2019.-13.01.2020.)