Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vijesti iz kulture

"Desire Central Station 2009." kazališni festival

21.10.2009.

Prikazat će se predstave iz regije koje stvarnost tretiraju na suvremen način ili imaju suvremenu formu izražavanja

– Mjesec dana do početka prvog kazališnog festivala “Desire Central Station”, poznati su već svi detalji i sudionici. Od 22. do 29. studenoga, u organizaciji kazališta "Dezső Kosztolányi", subotička kazališna scena ugostit će 13 ansambala iz sedam zemalja koji će odigrati 15 predstava. Pozvana su prije svega kazališta i predstave iz regije, tako da su zastupeljene kazališne skupine iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Bugarske te Bosne i Hercegovine.

András Urbán, ravnatelj kazališta "Dezső Kosztolányi", na konferenciji za novinare objasnio je da je festival kruna trogodišnjeg njegovanja kulturne razmjene onih koji misle i stvaraju na suvremen način u okviru projekta “Desireov tramvaj”. Naziv “Desire” inače, ima višestruki smisao, osim engleske riječi za želju, to je istodobno bio i nadimak subotičkog pisca mađarskoga podrijetla, Dezsőa Kosztolányija.

- Odabrali smo predstave koje čine ono što bi se nazvalo glavnim tijekom suvremenoga kazališnoga izraza. One koje su značajne u svom kazališnom fahu, koje imaju suvremen odnos prema stvarnosti ili suvremen način i forme izražavanja. To su internacionalno prihvaćeni projekti, koji ipak, još nisu viđeni na drugim festivalima u okruženju pa smo se i na taj način trudili stvoriti originalni i svjež program. Zbog toga mislim da smo sa skromnim proračunom napravili ako ne vrhunski, a ono iznimno dobar festival, rekao je Urbán.

Financijska strana festivala oslanja se isključivo na dotacije iz gradskog proračuna, u iznosu od šest milijuna dinara, a Ildikó Lovas, članica Gradskog vijeća zadužena za kulturu i informiranje kaže da je smatrala da Subotica kao festivlski grad ne može biti potpuna bez jednog teatarskog festivala.

- Jedan od ciljeva koje želimo ostvariti ili pokazati ovim festivalom je i potreba da umjetnici budu u međusobnom kontaktu, i da se prevlada svako zatvaranje kao odlika provincijalizma. Želimo misliti o gradu otvorene kulture, koji ima osjećaj za provokativno razmišljanje a to je, nažalost, nešto što primjećujemo da nam ponekad nedostaje, rekla je Lovaseva.

Na “Desire Central Station” festivalu nastupit će predstava iz BIH “Nora” u režiji Harisa Pašovića, predstava koreografa Pál-Frenaka u koprodukciji Francuske i Mađarske, predstava “Čovjek koji se smije” u režiji Andrása Jelesa kazališta iz Szombathelya, i to je od šest predstava koje dolaze iz Mađarske jedina predstava državnoga kazališta, dok se u svim ostalim slučajevima radi o projektima neovisnih teatara. Na Festivalu će se moći vidjeti i koreografija Reke Szabó “Ogrebotina”, te neobični duo koreografkinje Andree Ladányi i bubnjara Göröga Borlaija. Iz Mađarske dolaze i “Apartmanske priče” u režiji Viktora Bodóa. Od domaćina tu je predstava “Slučaj Vojcek – Hinkeman” u režiji Ane Tomović, a iz Hrvatske predstava “Pijani proces” Ivice Buljana, rađena na temu “Zločina i kazne”, te predstava “Odmor od povijesti” u režiji Borisa Bakala, koja je inspirirana “Procesom” Franza Kafke, a od istog redatelja bit će izvedena i “Ekspozicija”, predstava koja je dobila specijalnu nagradu BITEF-a. Redatelj Bojan Jablonovec iz Slovenije dolazi s dvije predstave “Aut” i “Ljubav, krv i novac”, a iz Bugarske predstava “Neki omiljeni” Iva Dimčeva. Makedonsko kazalište nastupit će s predstavom “Bjegunica” koja je već uvrštena u antologiju makedonske kazališne umjetnosti. Ansambl Béle Pintéra iz Mađrske izvest će predstavu “Đevuška”.

Osim glavnog festivalskog programa, Tomi Janežić će održati redionicu za glumce, dok će publika moći vidjeti i filmski program posvećen plesu i pokretu.

S obzirom na to da se kazalište "Dezső Kosztolányi" još uvijek gradi i da će biti završeno tek do kraja godine, predstave će se igrati u prostoru ovog teatra koji koristi u društvu “Mladost”, na sceni Narodnog kazališta, u mađarskom kulturnom društvu “Népkör”, te u Gimnaziji.

POPIS 2022

Izbori za članove nacionalnih savjeta

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVILokalna poreska administracijaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024
Lokalni pučki pravobranitelj
FONDACIJA ZA POMOĆ PRI LIJEČENJU TEŠKO OBOLJELE DJECE I MLADEŽI
Servisne informacije
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove

Mjesne zajednice

Спортски клубови
Informator
Subvencioniranje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Strategija razvoja

Colour Coop