Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Održano 12. „Banijsko prelo“

15.05.2022.

U organizaciji Zavičajnog udruženja „Banija“, iz Subotice, večeras je u restoranu „Spartak“ održano dvanaesto „Banijsko prelo“. Tradicionalnom okupljanju Banijaca nazočio je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić, koji je tim povodom rekao da mu je iznimna čast i zadovoljstvo što je večeras na još jednom banijskom prelu na kojem se Banijci okupljaju, druže i svjedoče o bogatstvu kulture i nasljeđa rodnoga kraja.

15145_1.jpg

„Banija je puno propatila u prošlosti. Drugi svjetski rat, devedesete godine prošloga stoljeća, a nedavno i razorni potresi. Kada govorim o patnjama i stradanjima moga naroda, kod mene razumjet ćete, prorade posebne emocije, jer ’Majka Srbija’, Srpska pravoslavna crkva i srpski narod su moje svetinje koje ne volim da itko dira.  Stvari moramo nazvati pravim imenima. Aveti prošlosti i dalje su nad nama  i nisu odustale od svoga nauma, a posebno kada je riječ o cjelokupnom srpskom narodu zapadno od Drine, koji su, istine radi, htjeli iskorijeniti. Na svu sreću, nisu uspjeli u tome naumu i nadamo se da nikada neće ni uspjeti“, naglasio je Bakić.

15145_2.jpg

Naglasio je da se sva patnja i stradanje srpskog naroda ogledaju u sudbini Ljubana Jednaka  iz Gornjih Selišta kod Gline, koga je, kako je rekao, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otrgnuo od zaborava i iskazao mu poštovanje.

„Opstao je srpski narod na Baniji, opstat će srpski narod na mnogim prostorima koji su stoljećima bili naši. Zato vam večeras želim puno radosti i veselja, da se u zdravlju i uz pjesme podsjetite svog rodnog kraja i proveselite, ali i da nikada ne zaboravite sve one koji su dostojni junačke i slavne Banije“, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

15145_3.jpg

Prisutnima na prelu obratili su se i direktor  Fonda za izbjegle, raseljene osobe i suradnju sa Srbima u regiji Duško Ćutilo, i predsjednik Saveza Srba iz regije Miodrag Linta.

Večerašnjem druženju Banijaca i njihovih prijatelja prisustvovali su i pomoćnik gradonačelnika Marko Marić, član Gradskog vijeća Srđan Samardžić i generalni direktor AD „Tržnica“ Branislav Joka.

15145_4.jpg

U okviru 12. „Banijskog prela“ izveden je prigodan kulturno-zabavni program.

 

POPIS 2022

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVILokalna poreska administracijaPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024
Lokalni pučki pravobranitelj
FONDACIJA ZA POMOĆ PRI LIJEČENJU TEŠKO OBOLJELE DJECE I MLADEŽI
Servisne informacije
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove

Mjesne zajednice

Спортски клубови
Informator
Subvencioniranje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Strategija razvoja

Colour Coop

Ноћ Музеја