Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vijesti

Obilježen Međunarodni dan starih

01.10.2018.

Međunarodni dan starijih osoba  – 1. listopada - obilježen je manifestacijom na središnjem gradskom trgu, u organizaciji Gerontološkog centra Subotica, „Karitasa“ i subotičke lokalne samouprave.

12151_1.jpg

U našem gradu, gdje je, kako je rečeno, četvrtina stanovništva starija od 65 godina, ove godine iz gradskog proračuna izdvojeno je 3,9 milijuna dinara za usluge pomoći i njege u kući posredstvom Kola srpskih sestara i organizacije „Karitas“. Pored toga, 6.000 umirovljenika, čija su mjesečna primanja manja od 26.000 dinara, ima pravo na besplatan gradski prijevoz, a ostali se autobusima „Subotica-transa“ voze po povlaštenim cijenama.

- Grad Subotica je tijekom 2018. godine za Gerontološki centar iz proračuna izdvojio 44 milijuna dinara, što je za 16 posto više u odnosu na prošlu godinu. Sredstva su namijenjena za realizaciju usluge 'Pomoć i njega u kući' i rad gerontoloških klubova. Dakle, za ukupno 10.000 naših sugrađana mi izdvajamo sredstva kako bi se unaprijedio njihov položaj – istaknuo je, obraćajući se medijima, član Gradskog vijeća grada Subotice zadužen za područje socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović.

Direktor Gerontološkog centra, dr. Nenad Ivanišević, naglasio je da bismo u predstojećem razdoblju trebali više brinuti o starijim osobama.

- Poruka jest, ne umirovljenicima nego svima nama, da trebamo više brinuti o tim ljudima. Ti ljudi su sebe ugradili u nas. I kada je bilo kome od rodbine teško pozvati telefonom ili obići ljude u Gerontološkom centru neka se sjeti svake noći koje je njegova majka ustajala kada je njemu bilo teško. Dakle, nikada nemojmo zaboraviti ljude koji su nas stvorili – poručio je Ivanišević.

U povodu Međunarodnog dana starih priređena je izložba ručnih radova, organizirani liječnički pregledi i upriličena druženja.

Međunarodni dan starijih osoba se u svijetu i kod nas obilježava 1. listopada, u skladu s Rezolucijom 45/106 koju je proglasila Generalna Skupština UN 14. prosinca 1990, s ciljem da se naglasi važnost osiguravanja životnog okruženja koje se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.

 

 

Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
FONDACIJA ZA POMOĆ PRI LIJEČENJU TEŠKO OBOLJELE DJECE I MLADEŽI
Servisne informacije
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mjesne zajednice
Спортски клубови
Informator
Subvencioniranje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Strategija razvoja
Zimski vašar – „Winterfest 2019. - 2020.“ (05.12.2019.-13.01.2020.)