Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Dodijeljena priznanja „Dr. Ferenc Bodrogvári“

27.06.2016.

Predsjednik Skupštine grada Tivadar Bunford i zamjenica gradonačelnika Subotice Tímea Horváth, večeras su na svečanosti u Velikoj vijećnici Gradske kuće uručili diplome i plakete priznanja „Dr. Ferenc Bodrogvári“. Na prijedlog Povjerenstva za dodjelu zvanja i priznanja, Skupština grada Subotice je na 2. sjednici održanoj 23. lipnja 2016. godine donijela odluku da se za istaknuto djelo i zapažena ostvarenja u 2015. godini priznanje „Dr. Ferenc Bodrogvári“ dodijeli Nataliji Raičević, profesorici klasičnog baleta, Móniki Csík, profesorici mađarskog jezika i književnosti i Željki Zelić, diplomiranoj novinarki.

10247_1.jpg

Tivadar Bunford je u svom obraćanju nazočnima podsjetio na to da je Ferenc Bodrogvári rođen 22. lipnja 1935. godine u Bezdanu i da je kao filozof, profesor, pisac i stvaralac tijekom svojega rada podigao na visoku razinu ljestvicu u svijetu kulture i umjetnosti, ne samo za intelektualno društvo u Subotici već i širom cijele bivše Jugoslavije.

– Kao priznanje za njegova istaknuta djela, Bodrogváriju je prvi put dodijeljena nagrada Šaman 1979. godine, koja je posvećena umjetnicima. Nažalost, prerano se oprostio od nas, može se reći u trenutku kada je bio na vrhuncu svojega intelektualnog i stvaralačkog rada. Preminuo je u svojoj 45. godini života, 31. svibnja 1980. godine – rekao je Bunford, i dodao da je nedugo poslije njegove smrti pokrenuta inicijativa da se priznanje za stvaralaštvo nazove upravo po imenu njegova prvog dobitnika – dr. Ferenc Bodrogvári.

Uz isticanje da naš grad njeguje tradiciju i dodjeljuje priznanja „Dr. Ferenc Bodrogvári“ istaknutim kulturnim stvaraocima mlađim od 40 godina u području književnosti, likovne, glazbene, kazališne i filmske umjetnosti koji su svojim djelima i činjenjima pridonijeli razvitku kulturnog života grada ili dali doprinos na polju kulture u tuzemstvu i inozemstvu, uzimajući u obzir zapažena ostvarenja u prethodnoj kalendarskoj godini, on je kazao da su mlade umjetnice Natalija Raičević, Mónika Csík i Željka Zelić, dobitnice priznanja „Dr. Ferenc Bodrogvári“ za istaknuto djelo i zapažena ostvarenja u 2015. godini, tijekom svojega stvaralačkog rada postigle vrhunske rezultate i da je današnja dodjela priznanja dokaz da naš grad vodi računa i prepoznaje mlade, darovite umjetnike.

10247_2.jpg 
– U tom duhu želimo pokazati svoju zahvalnost i dodijeliti našim umjetnicama priznanje „Dr. Ferenc Bodrogvári“. Smatramo da s punim pravom zaslužuju posjedovati ovo priznanje. Od danas će naš grad biti ponosniji i bogatiji za tri umjetnika čiji su radovi pridonijeli rastu njegova kulturnog i intelektualnog sadržaja – istaknuo je Bunford.

On je ocijenio da se ovo može smatrati velikim uspjehom, jer, kako je rekao, u suvremenom, modernom i užurbanom svijetu nije lak zadatak motivirati mlade generacije na stvaranje umjetničkih djela.

– Naše, danas nagrađene umjetnice, ulile su nam nadu da kulturne vrijednosti Subotice ne blijede, već se i dalje razvijaju i rastu. Želimo i nadamo se da će vas dodjela ovoga priznanja dodatno potaknuti i pružiti inspiraciju u vašem daljnjem umjetničkom stvaralačkom radu. Vaš talent, znanje i nesebični rad koji ulažete trebao bi poslužiti svima za primjer – naglasio je Tivadar Bunford.

10247_3.jpg 
Izražavajući zahvalnost na dobivenoj nagradi, Željka Zelić je nakon svečanosti u Velikoj vijećnici Gradske kuće izjavila da joj priznanje „Dr. Ferenc Bodrogvári“ iznimno znači, jer je prvo priznanje za njen književni rad, ali da istodobno osjeća i veliku odgovornost s obzirom na to da smatra da nagrada ili priznanje nije samo radost već i obveza i poticaj da je u budućnosti opravdamo djelima.

– Mislim da je potrebno kratko se radovati, a jako puno raditi na sebi i pisati. Nadam se da na ovom putu kojim sam krenula neću zastati – kazala je Željka Zelić.

Pored plakete, na čijem je aversu lik Šamana, dobitnicima priznanja „Dr. Ferenc Bodrogvári“ uručuje se i diploma - umjetničko djelo - plod rada likovnog ili primijenjenog umjetnika. Ove godine to su radovi grafičkog umjetnika Ervina Kanyóa, dobitnika priznanja „Dr. Ferenc Bodrogvári“ za istaknuto djelo i zapažena ostvarenja u 2014. godini.

Svečanost u Velikoj vijećnici Gradske kuće protekla je uz prigodni program učenika Muzičke škole.

10247_4.jpg 

IZVANREDNO STANJE

Медија-центар и Протокол

Medija-centar i Protokol
Lokalna poreska administracijaMinistarstvoPanonreg

KONTAKT CENTAR 024
Lokalni pučki pravobranitelj
FONDACIJA ZA POMOĆ PRI LIJEČENJU TEŠKO OBOLJELE DJECE I MLADEŽI
Servisne informacije
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove

Mjesne zajednice

Спортски клубови
Informator
Subvencioniranje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Strategija razvoja
Colour Coop