Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Actualities

Obeležen 10.oktobar

10.10.2009.

„Atmosfera u kojoj obeležavamo ovaj dan nije tako praznična i svečana zbog nedavnih događaja, koji u ovoj zemlji pokušavaju da negiraju antifašističke tekovine, a da fašizam provlače kao prihvatljivu ideologiju. Ono čime se možemo ponositi jeste da Subotica tu vrstu istorijske podvale nije prihvatila niti će je| ikada prihvatiti“, rekao je gradonačelnik Saša Vučinić na svečanoj sednici Skupštine grada povodom obeležavanja 10. oktobra, Dana oslobođenja Subotice.

2485_1.jpg

On je u svom govoru istakao kako nijedna razlika između dva čoveka nije vredna života jednog od njih, te da se svi zajednički moramo boriti za pravo na slobodu svakoga ko je drugačiji.

„Antifašistički pokret u Subotici činili su upravo ljudi koji su bili različtih nacionalnosti, različitog socijalnog ili obrazovnog položaja u društvu, ali su bili jedinstveni u borbi za slobodu. Upravo zbog toga naša posebna potreba je da prepoznamo fašizam u svojoj zemlji i u svom narodu kao opasnost od uveravanja da pripadnost nekoj naciji stavlja jednog čoveka u nadređen položaj u odnosu na drugog“, rekao je Saša Vučinić.

Obraćajući se prisutnima i predsednik Skupštine grada Jene Maglai je rekao da 65 godina od oslobođenja Subotice predstavlja jedan ljudski život, život koji obavezuje na stalno (pod)sećanje.

„Ovaj datum obavezuje nas da ga proslavimo i položimo vence na grobove žrtava, ali i da se prisetimo svih onih značajnih datuma koji su na tragičan način prethodili, a kasnije i obeležili Drugi svetski rat. Nije dovoljno govoriti samo o pobedi nad fašizmom nakon Drugog svetskog rata, jer nas sve što se dogodilo u njemu obavezuje da se svakodnevno borimo da se takva istorija ne ponovi“, rekao je Jene Maglai.

Prisutnima na svečanoj sednici svoj je govor – zbog bolesti – pismeno poslao i predsednik SUBNORA-a Subotice Vladimir Večić, koji je istakao kako smo (i) ovih dana svedoci da se istorija prekraja i negira doprinos Narodnooslobodilačke borbe u pobedi nad fašizmom, te da se domaći izdajnici u svim pravima izjednačavaju s partizanima.

„Zato se opravdano pitamo kako će i iz kojih udžbenika učenici u školama imati pravu sliku o Drugom svetskom ratu i o ulozi svake strane u njemu. Baš zbog uloge nacifašizma u Drugom svetskom ratu borci NOB-a i svi pošteni građani sa zabrinutošću prate otvorene pojave nacizma, neofašizma i rasizma, koji propovedaju njihovu ideologiju, veličaju vođe i šire versku, nacionalnu i rasnu mržnju“, stoji, među ostalim, u pismu Vladimira Večića.

Svečanoj sednici u subotu prisustvovali su i predstavnici Ambasade Rusije u Beogradu, konzulata Mađarske i Hrvatske u Subotici, predsednici SUBNOR-a Srbije i Vojvodine, ali je upadljiv bio mali broj odbornika Skupštine grada, kojih se od 67, koliko ih u sadašnjem sazivu ima, okupilo tek nešto više od deset.

Nakon sednice predstavnici SUBNOR-a, Grada i drugih institucija položili su vence na Trg žrtava fašizma i na grobove ukrajinskih vojnika Crvene armije na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
Document Ordering
Information Booklet
Strategija razvoja
 Bajmok-Bačalmaš