Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Oтворен гранични прелаз Бачки Виногради - Ашотхалом

16.05.2013.

На српско-мађарској граници данас је отворен нови друмски гранични прелаз Бачки Виногради - Ашотхалом, шести између Србије и Мађарске. Гранични прелаз су, пресецањем врпце, свечано отворили копредседници Заједничке комисије за економску сарадњу Србије и Мађарске - министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Горан Кнежевић и Петер Сијарто, државни секретар у кабинету председника Владе Мађарске за иностране послове и међународнe економске односе. Церемонији отварања присуствовали су представници влада обе државе, мађарског града Морохолома и града Суботице, бројни привредници и више стотина грађана који живе у близини мађарско-српског граничног појаса.

6798_1.jpg

Петер Сијарто је рекао да су од 19 жупанија, колико има Мађарска, 14 пограничне жупније, да у 15 километара пограничне зоне живи два милиона људи и да је у интересу Мађарске да развија погранична подручја. Он је казао да је нови гранични прелаз битан, јер са његове обе стране у дужини од по 15 километара има 125 насеља са више од 600.000 становника.

- На 2.240 километара наше границе имамо 91 гранични прелаз. Мађарска ће уложити 120 милијарди форинти за отварање још сто нових граничних прелаза у неколико наредних година. Између Србије и Мађарске сада укупно има осам граничних прелаза, шест друмских и два речна, на 174 километра границе, што значи да је просечна удаљеност између граничних прелаза смањена на 22 километра, али и тада смо у заостатку за западном Европом. Тамо постоји могућност преласка границе на свака два до три километра, нагласио је Петер Сијарто, и додао да се следеће године планира отварање још два друмска гранична прелаза – обновљеног, старог, између Роске и Хоргоша, и новог, између Бачсентђерђа и Растине.

Србија и Мађарска су отварањем прелаза показали да улажу у добросуседске односе што је важно за Србију у процесу евроинтеграција, рекао је, између осталог, Горан Кнежевић, и додао да је Мађарска значајан економски партнер Србије.

- Испуњавамо заједничке стратешке циљеве, а то је интегрисано управљање границом и смањење могућности злоупотреба и смањење основа за криминал и корупцију. Србија и Мађарска су и на овај начин доказале да несебично улажу у добросуседске односе, казао је Горан Кнежевић.

У финансирању изградње граничног прелаза учествовао је и град Суботица. Градоначелник Модест Дулић је рекао да је нови гранични прелаз изузетно битан и да ће грађани Суботицe, посебно током летњих месеци, када се створе гужве на прелазима Келебија и Хоргош, далеко лакше и брже прелазити границу.

- Град Суботица је 2011. године обезбедио 30 милиона динара, као претфинансирање, а 2012. године седам милиона динара из сопствених средстава. Постоји, сигурно, и одређена симболика у чињеници да баш сада, када снажно корачамо ка Европској унији, отварамо прелаз ка Мађарској, чланици ЕУ, јер је управо у основи европског удруживања слободан проток људи, робе и капитала, истакао је градоначелник Дулић.

Председница Скупштине града Суботице Мариа Керн Шоља је рекла да ће отварање новог граничног прелаза побољшати контакте између становника пограчних области и унапредити економску сарадњу.

- За припаднике мађарске националне мањине ово је битан и помало емотиван тренутак, јер нас новоотворени прелаз на неки начин још више приближава Мађарској. Гранични прелаз Бачки Виногради - Ашотхалом приближава нас и ЕУ, што нама пуно значи, јер отвара нове могућности за реализацију нових пројеката у области туризма и економије, сматра Мариа Керн Шоља.

Радно време путничког прелаза Ашотхалом - Бачки Виногради биће од седам до 19 часова сваког дана, а његовом изградњом у оквиру ИПА пројекта вредног око 1,3 милиона евра близина две државе је смањена са 40 на око 15 километара.

ImunizacijaВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАМедија-центар и ПротоколПаркингВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлан Развоја АП ВојводинеЛокална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развоја

Лице задужено за  заштиту података