Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Вести

Обележавање Светског дана борбе против сиде

30.11.2012.

Поводом 1. децембра, Светског дана борбе против сиде, данас су на конференцији за новинаре у Медија-центру Градске куће говорили др Атила Ченгери, члан Градског већа задужен за здравство, социјалну заштиту и заштиту животне средине, др Гордана Кртинић, епидемиолог у ЗЗЈЗ Суботица, др Богданка Прћић Кнежевић, начелник трансфузиологије Опште болнице Суботица, др Дубравка Флего, лекар у Студентској амбуланти и Борис Ковачић, председник Удружења „Став “. Они су упознали јавност са најновијим подацима о овој болести, као и активностима здравствених установа и невладиних организација.

6373_1.jpg

Од 1985. године, када је регистрован први случај ХИВ инфекције у АП Војводини, па до 1. новембра ове године укупно 365 житеља АПВ сазнало је да живи са ХИВ–ом, казао је др Атила Ченгери, и додао да већину оболелих чине мушкарци, да су све особе у узрасту од 20 до 39 година и да то представља 44 одсто свих регистрованих случајева.

- Од 365 регистрованих особа са ХИВ инфекцијом од сиде је оболело 187 особа, а умрло их је 124, од чега 109 од последица саме ХИВ инфекције. Тренутно 241 особа на територији АПВ зна да живи са ХИВ-ом, док су 63 особе оболеле. Највећи број људи живи са ХИВ-ом на подручју Јужнобачког округа - 92, Јужнобанатског округа - 44, Севернобачког округа - 37 и Сремског округа - 35, а најмање на подручју Средњебанатског округа - седам особа. Према подацима Института за јавно здравље Војводине, током 2012. године у покрајини је забележен 21 нови случај ХИВ инфекције, а једна особа је преминула. Највећи број инфицираних регистрован је на подручју Новог Сада – 11. Пре две недеље и једна особа из Суботице евидентирана је као ХИВ позитивна, казао је др Атила Ченгери.

Овогодишњи Дан борбе против сиде обележава се под слоганом „Помози себи, заштити друге, тестирај се на ХИВ“, казала је др Гордана Кртинић. Светска здравствена организација је, крајем 2011. године, проценила да у свету са ХИВ-ом живи 34,2 милиона лица, од тога најмање три милиона деце млађих од 15 година и пет милиона лица узраста од 15 до 24 године, рекла је др Кртинић, и додала да се број оболелих и умрлих у свету од сиде из године у годину смањује.

- У Србији је, од 1985. године до данас, према подацима Института за јавно здравље Србије ’Др Милан Јовановић Батут’ регистровано око 2.820 лица која живе са ХИВ-ом, од тога је 1.620 лица оболело од сиде, а умрло 1.116 лица. Само у овој години у Србији су као ХИВ позитивне регистроване 94 особе, а трећина њих је била већ у узнапредованом стадијуму сиде. У овој години најчешћи начин преношења сиде и даље је незаштићен сексуални однос, те је практично 82 посто од укупног броја случајева ХИВ добило незаштићеним сексуалним односом, а од тог процента две трећине су мушкарци који су имали сексуалне односе са мушкарцима. Однос мушкараца према женама у односу на број регистрованих ХИВ позитивних у овој години је 13 према 1, а највећи број регистрованих је узраста од 20 до 49 година. У Севернобачком округу је од 1985. до данас регистрована 51 ХИВ позитивна особа, од тога је 17 оболело а 12 умрло. На територији Севернобачког округа са ХИВ-ом тренутно живи 37 особа, а најзаступљенији начин преноса је међу мушкарцима који имају сексуални однос са мушкарцима, готово 76 одсто, истакла је др Гордана Кртинић.

Поводом Светског дана борбе против сиде, грађани Суботице ће сутра моћи бесплатно и анонимно да се тестирају од 9 до 14 часова и од 19 до 24 часа у Центру за добровољно и поверљиво саветовање и тестирање у ЗЗЈЗ, на Одељењу за трансфузиологију Опште болнице, од 8 до 14 часова и у Студентској амбуланти код Економског факултета, од 10 до 14 часова. Бесплатно, анонимно и брзо тестирање на ХИВ обављаће се и у мобилној јединици Удружења „Превент“ из Новог Сада, која у Суботицу долази у организацији Удружења „Став “, а под покровитељством града Суботице. Мобилна јединица ће бити постављена од 10 до 14 часова на Тргу слободе.

Дан борбе против Сиде у свету се обежава двадесет четврти пут, а у нашој земљи више од деценије. У Србији око 1.700 особа живи са ХИВ–ом, а најновије процене указују да још толико особа не зна да је инфицирано. Стопа тестираних у Србији је веома мала, а у Суботици се годишње тестира око 300 особа.

У Суботици ће се Светски дан борбе против сиде одржати уз подршку града Суботице, Завода за јавно здравље, Покрајинског секретаријата за спорт и омладину АП Војводине, а у организацији Удружења „Став“ из Суботице.

ПОПИС 2022
Изборна комисија Града Суботице

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развоја

Лице задужено за  заштиту података

Ноћ Музеја