Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Вести

Обележен Међународни дан старих

01.10.2012.

Данас се обележава Међународни дан старих. Како се процењује, 2050. године број особа старијих од 60 година премашиће две милијарде, а 2000. тај број је износио 600 милиона. Србија је једна од најстаријих земаља у Европи и у свету. Број старијих од 65 година први пут је премашио број млађих од 18 година, а 1.211.000 становника је старије од 65 година што је преко 17 одсто учешћа у укупној популацији. У Суботици је данашњи дан обележен промоцијом свих институција које се брину о старијим грађанима са циљем да се прикаже какве услуге се пружају овој популацији током целе године.

6185_1.jpg

Старење становништва представља један од највећих изазова и поставља пред државе све веће економске и социјалне захтеве. Стога друштво мора да буде свесно неопходности другачијег друштвеног односе према старијим особама, рекао је члан Градског већа задужен за здравство, социјалну заштиту и заштиту животне средине др Атила Ченгери обилазећи на Тргу слободе штандове Геронтолошког центра, Црвеног крста, Центра за социјални рад, Дома здравља, Центра за унапређење здравља и превенцију болести, Завода за јавно здравље Суботица, Градског удружења пензионера и Каритаса, који се брину о најстаријој популацији.

- Суботица више није изузетак, овде се повећава број старијих особа и према проценама једна четвртина популације је изнад 65 година, али сад све више и више има оних изнад 80 година. Одговорност друштва је да се старим особама наглашено баве. Наиме, познато је да старији људи не само да имају проблем интеграције у друштво, јер су понеки напуштени, запостављени, већ све више имају и егзистенцијалних проблема. Зато одговорност друштва према старијима мора бити све већа и већа, сматра Ченгери.

Геронтолошки центар има домски, односно институционални и ванинституционални смештај. Домски капацитети су 530 корисника, три домска објекта, а у оквиру Геронтолошког центра налази се и служба Отворена заштита која у свом саставу има јединицу за негу и помоћ и десет геронтолошких клубова. На централном градском тргу представљене су све могућности коришћења услуга Геронтолошког центра.

- Циљ је да нашим суграђанима на овај дан покажемо шта је то што ми радимо преосталих 365 дана у току године и шта је то што ми пружамо у оквиру установе, а исто тако и ван институције преко Отворене заштите. Геронтолошки центар на Тргу слободе има инфо пулт на коме ће се пружати информације свим заинтересованима за смјештај у наш дом или за коришћење услуга рехабилитације, геронтолошких клубова или одељења за негу и помоћ. Поставили смо и изложбу радова насталих у нашим креативним радионицама, истакла је в. д. директора Геронтолошког центра Весна Пајић.

Народна кухиња Црвеног кста Суботица такође значајно доприноси бризи за старије особе, казала је стручна сарадница у Црвеном крсту Милка Еркман.

- Што се тиче Народне кухиње, свакодневно се припрема 1.100 оброка и дистрибуира по месним заједницама као топли оброк. Можемо слободно да кажемо да је више од 70 посто те популације старије од 60 година, рекла је Милка Еркман.

Стари као највеће проблеме наводе болест, усамљеност и сиромаштво. Међународни дан старих, 1. октобар успостављен је резолуцијом Генералне скупштине УН 1990. године.

ПОПИС 2022
Изборна комисија Града Суботице

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развоја

Лице задужено за  заштиту података

Ноћ Музеја