Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Вести

Обележавање Светског дана борбе против сиде

28.11.2011.

Поводом обележавања 1. децембра, Светског дана борбе против сиде (AIDS), у више од 20 градова у Републици Србији у периоду од 22. новембра до 13. децембра организована је акција „Караван тестирања” – добровољно, поверљиво или анонимно саветовање и тестирање на ХИВ свих заинтересованих лица ван здравствених установа у тзв. мобилним медицинским јединицима од стране едукованих саветника и здравствених радника. Суботичанима ће тестирање бити омогућено сутра, у комби возилу постављеном на градском тргу, код Зелене фонтане, од 12 до 16 часова. Тестирање је бесплатно и анонимно, а резултати тестова добијају се у року од 15 до 20 минута.

5116_1.jpg

Епидемиолог у Заводу за јавно здравље у Суботици др Гордана Кртинић каже да је циљ оваквих акција промовисање заштите и тестирања које је у њиховој установи бесплатно током целе године.

- Од почетка епидемије, од 51 ХИВ инфициране особе у Севернобачком округу, четири су са територије општине Бачка Топола, а остали су са територије Суботице. Од 1985. године до данас имамо 17 оболелих, а 12 особа је умрло од AIDS-а. Само у овој години имамо две новорегистроване ХИВ инфициране особе. Оно на чему морамо да порадимо јесте да повећавамо обухват тестираних особа, како у здравственим установама тако и шире, рекла је др Кртинић.

Председник Скупштине Града Славко Параћ казао је да се Град Суботица и ове године прикључује и подржава ову акцију која се реализује у партнерству са мрежом института, удружењима која реализују превентивне и друге активности на пољу ХИВ-а и Унијом организација Србије које се баве заштитом особа које живе са ХИВ-ом.

- Увидом у неке статистичке податке запазио сам да је Србија држава са најмањим бројем оболелих од сиде у Европи. То је један податак који, бојим се, није тачан, јер је Србија, истовремено, и земља са најмањом потрошњом тестера у односу на друге државе. Зато је веома битно да се што већи број популације тестира како бисмо имали реалне податке. Позивам све наше суграђане и суграђанке да искористе ову могућност и да се одазову тестирању које ће сутра бити обављено у нашем граду. Свима онима који, евентуално, буду позитивни на том тестирању можемо да омогућимо да на време почну да се лече, јер захваљујући најсавременијим методама лечења сида више није болест од које се умире, него болест са којом се живи, рекао је Славко Параћ.

Резултати теста из крви која се вади из јагодице прста готови су за 15 до 20 минута. Мобилна медицинска јединица сутра ће од 10 до 12 часова бити у Окружном затвору у Суботици, где ће тестирати заинтересоване запослене у овој установи и затворенике. Добровољно поверљиво саветовање и тестирање моћи ће да се обави и у Заводу за јавно здравље Суботица, 1. децембра 2011. године од 8 до 13 часова, а ноћно тестирање од 19 до 24 часа. Тога дана, тестирање ће моћи да се обави и у Студентској амбуланти Дома здравља од 10 до 13 часова и на Одељењу за трансфузиологију Опште болнице, од 8 до 19 часова.

У периоду 1985. до 2010. године у Србији је званично регистровано 2.593 ХИВ инфицираних, 1.537 оболелих од AIDS-а и 996 умрлих од AIDS-а. Овогодишња национална кампања реализује се под слоганом „Ако рескираш, треба да се тестираш – боље да знаш”, имајући у виду да је кључна активност управо промоција значаја благовременог тестирања на ХИВ.

ПОПИС 2022
Изборна комисија Града Суботице

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaМедија-центар и ПротоколПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града Суботице

План Развоја АП Војводине
 Локална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура Суботице

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената
Informator

Стратегија развоја

Лице задужено за  заштиту података

Ноћ Музеја